Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sestanek med županoma Brulcem in Brancatijem

DATUM OBJAVE 19. november 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Danes dopoldan sta se na Mestni občini Nova Gorica na neformalnem srečanju sestala župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc in župan Občine Gorica Vittorio Brancati. Do sestanka je prišlo zaradi obojestranske želje, da se pogovorita o poteku projektov čezmejnega sodelovanja in o usklajevanju nekaterih novih nalog. Ker pa se bliža novo leto, sta se župana dogovorila tudi za skupen dogodek na novem trgu na meji, ki bo darilo obema mestoma.

Sestanka pri županu Mirku Brulcu se je skupaj z županom Brancatijem udeležil tudi odbornik za čezmejne zadeve Damijan Terpin, z naše strani pa sta se pogovorov udeležila vodja kabineta župana Bogdan Žižmond Kofol in svetovalka za mednarodne odnose mag. Petra Bajec.
Župana sta najprej pregledala projekte, ki so v teku, in tiste, ki se bližajo realizaciji. V tisku je že knjižica o skupnem glasbenem in gledališkem abonmaju, ki bo v kratkem predstavljena na skupni novinarski konferenci. Prav tako so že pripravljena besedila in fotografije za zgibanko o skupnem trgu na meji. Obenem tečejo tudi razgovori o izdelavi in postavitvi skupnega promocijskega panoja o obeh Goricah na novem trgu na meji.
Spregovorila sta tudi o imenu trga. Župan Vittorio Brancati je na osnovi posvetov s svojimi odborniki sprejel stališče, da se odločitev o morebitni spremembi imena prenese na kasnejše obdobje. Župan Mirko Brulc je namreč župana Občine Gorica že v oktobru po seji mestnega sveta MONG obvestil o postopku izbire imena za nov trg in ponovno poudaril potrebo po skupnem imenu.
Župan Vittorio Brancati je povedal, da so predstavniki dežele Furlanije Julijske krajine (FJK) in Bolnišnice v Gorici (IT) v fazi zaključnih dogovorov o nakupu naprave za magnetno resonanco, ki jo bo za potrebe svojih pacientov uporabljala tudi bolnišnica v Šempetru.
V prihodnjem tednu bo v Gorici zasedala Stalna mešana slovensko-italijanska komisija za izvajanje določb Videmskega sporazuma, na kateri bodo razpravljali tudi o problemu Livarne. Župana sta se dogovorila, da bodo o omenjenem sestanku obvestili vodstvo Livarne, ki bo lahko pripravilo ustrezno poročilo o načrtovanih posegih za rešitev problema. Občinski upravi MO Nova Gorica in Občine Gorica sta namreč uspeli priti do dogovora za sanacijski načrt Livarne in njegovo postopno izvedbo. O tem bo obveščena tudi omenjena komisija.
Župana sta spregovorila tudi o skupni čistilni napravi v Štandrežu, saj so po besedah Vittoria Brancatija izračuni na italijanski strani v sklepni fazi in, kot je poudaril in se obvezal, bodo v kratkem dostavljeni pristojnim službam MO Nova Gorica. Kot je še dodal, bi dodatno ugodnost pri odločitvi za skupno gradnjo omenjene čistilne naprave pomenila tudi možnost pridobitve sredstev s strani dežele FJK, ki je, kot je povedal, izrazila pripravljenost, da bi ta projekt neposredno financirala.
Župana sta se dogovorila za sestanek glede skupne čezmejne pisarne, na katerega bosta povabila tudi Občino Šempeter-Vrtojba in koordinatorko Protokola o sodelovanju Mirjam Božič, saj naj bi omenjena pisarna služila tudi za potrebe Protokola. Sklenila sta, da je potrebno ponovno pregledati projekte, ki se vodijo v okviru omenjenega Protokola.
Župana sta se dogovorila tudi o skupnem darilu za obe mesti, in sicer bosta obe občini skupaj okrasili novoletno jelko na novem trgu na meji in ob tej priložnosti pripravili skupno prižiganje lučk s kulturnim programom. Začela sta že pogovore o skupnem silvestrovanju ob koncu prihodnjega leta.