Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sestanek občinskega vodstva z direktorji nekaterih večjih podjetij na Goriškem

DATUM OBJAVE 02. marec 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Predvsem so se strinjali in soglasno podprli naslednje ideje, ki jim bodo skušali slediti in jih tudi realizirati:
- potrebno je izkoristiti naravne danosti Goriške in sicer z enotno turistično promocijo, ki naj vključuje tudi trženje domačih proizvodov, sinergijsko podpiranje med gospodarstveniki in lokalno skupnostjo, enoten promocijski nastop in končno skupno korist od privabljenih gostov
- potrebno je spodbujati občutek ponosa na domače znanje in proizvode. Samo podpiranje in vera v domače proizvode bo zagotovila uspeh naših izdelkov na mednarodnem trgu in pomagala utrditi blagovne znamke
- skupno delovanje na področju razvijanja visokega šolstva, kjer gospodarstveniki poudarjajo velik pomen povezovanja znanosti in gospodarstva, saj bomo le tako lahko zagotovili konkurenčne in visoko kvalitetne izdelke, ki so v današnjem globalnem trgu po mnenju nekaterih edina perspektiva gospodarstva tega prostora
- omogočanje ljudem, da razvijajo ideje in nikakor naj jih pri tem drugi ne ovirajo
- povezovanje s sosednjo Gorico za enotni promocijski nastop v svetu, ki bi utrdila prepoznavnost tega prostora in tudi domače blagovne znamke

Gospodarstveniki so se pozitivno odzvali na željo občinskega vodstva, da jim v skladu z razpoložljivimi možnostmi pomaga pri premostitvi ovir. Do sedaj je bilo že nekaj uspešnih pomoči, sodelovanja si želijo tudi v prihodnje. Tako so se zbrani dogovorili, da se do poletja ponovno sestanejo in sicer si bodo za temo sestanka izbrali konkretno področje, ki bo za večino v danem trenutku najbolj zanimivo. Kot je povedal župan, bodo vabilo na sestanek prejela tudi druga podjetja, tako da bi do napredka skušali priti v širšem krogu gospodarstvenikov. Podrobnejša vsebina sestanka: Župan je uvodoma zbranim predstavil področja porabe proračuna, ob tem pa večje investicije občine, aktivnosti na področju urejanja infrastrukture in stanovanjske gradnje. Poudaril je prizadevanja občine za razvoj visokega šolstva na Goriškem, za aktivno urejanje prostora in spodbujanje gospodarskega razvoja. Ob tem je opozoril na 7,5 % brezposelnost v občini, ki zlasti zajema višji in visoko izobražen kader. V glavnem delu pa je predstavil aktivnosti občine za pomoč gospodarstvu, pri čemer je posebej poudaril finančne spodbude za nova delovna mesta, promocijske aktivnosti podjetij, usposabljanja zaposlenih v podjetjih in začetne investicije.
Župan je tudi povedal, da bo občina pomagala podjetjem tudi z drugimi instrumenti pomoči kot so delna oprostitev plačila komunalnega prispevka (to je že bilo npr. izvedeno pri obrtni coni Solkan), pomoč pri prekvalifikaciji presežnih delavcev in drugo.
Ob zaključku uvodnega dela je zbrane seznanil še s povečanim zanimanjem tujih investitorjev za gradnjo trgovskih centrov na območju mesta. V pogovoru, ki je sledil, so zbrani direktorji izrazili zaskrbljenost nad množično gradnjo trgovskih centrov, saj so bili mnenja, da bi bilo število centrov v velikem nesorazmerju s številom prebivalcev na tem območju, kar bi posledično vodilo do zapiranja trgovin. Vojteh Volk, direktor MIP-a d.d. je ob tem poudaril, da glede na sodobne potrošniške trende in raziskave vidi prihodnost v trgovinah s ponudbo visokokvalitetne hrane.
Boris Lozej, direktor Meblo Holdinga d.o.o., je opozoril na glavni problem, ki ga vidi v našem gospodarstvu v tem trenutku in sicer problem nekonkurenčnosti podpornega okolja, dobaviteljev. Glavni preboj bomo po njegovem mnenju dosegli v enotnosti in borbi za konkurenčnost izdelkov, v odkrivanju novih trendov pri potrošnikih, veliko pozornost pa je namenil tudi enotni promociji izdelkov s tega prostora. Ne podpira grozdenja različnih panog temveč verige podjetij, združenih na istem interesu, od majhnih do velikih podjetij.
Alojz Rot, direktor Gostola – Gopana d.o.o., je opozoril na izjemen pomen povezovanja gospodarstva in znanosti, k čemur pa naj bi, po besedah župana, v bodoče pripomoglo tudi Visokošolsko in raziskovalno središče Primorske.
Jože Stibilj, direktor Goriških opekarn, je opozoril na dejstvo, da se bodo v bodoče hitro izenačili stroški dela v Sloveniji s stroški dela v Italiji. Poudaril je tudi problem pridobivanja kvalificiranega kadra, k čemur naj bi v prihodnje pripomogli tudi novi ustrezni izobraževalni programi na Goriškem. Pohvalil je občino, ki je v primeru Goriških opekarn pokazala veliko posluha za reševanje ovir, zato je pozval občino, naj v gospodarstvu nadaljuje s podpornimi projekti, zlasti na področju infrastrukture, komunalne opremljenosti, glede usmeritev gospodarstva pa je trg tisti, ki pokaže, v katero smer se je potrebno razvijati, je še dodal Stibilj.
Boris Nemec s HIT-a je poudaril, da so odmevne prireditve, ki jih organizira občina, kot npr. prireditev ob vstopu v Evropsko unijo, zelo dobra promocija Goriške, ki pripomore k večji prepoznavnosti in tudi naklonjenosti določenih akterjev. Povedal je, da se podjetje HIT usmerja v razvoj tehnološkega stebra, kar pomeni, da bodo njihovi strokovnjaki razvijali novo programsko opremo, nove tehnologije in izdelke. Območje Goriške in ožjega mesta je po njegovem mnenju potrebno obravnavati enotno in ne razdrobljeno. Pomembni so skupni projekti, ki razvijajo enotnost. Ob tem je predlagal tudi skupno turistično promocijo s sosednjo Gorico na mednarodnih turističnih borzah.
Podžupan Tomaž Vuga je izpostavil pomanjkanje regijske organiziranosti, saj je po njegovem mnenju Goriška regija nujen predpogoj za razvoj našega območja. Potrebno bi bilo tudi iskati nove sinergijske učinke s področjem onkraj meje, kot je dodal, in ob tem poudaril velik pomen razvijanja Euroregije. Dotaknil se je tudi pomembne povezovalne vloge med podjetji in lokalno skupnostjo, ki naj bi jo v bodoče pridobila Regijska razvojna agencija ter podčrtal razvoj visokega šolstva na Goriškem, ki naj bi postal naš skupni izziv.
Podžupan Andrej Miška je pozdravil dejstvo, da so z zbranimi sedli za mizo in spregovorili o konkretnih težavah in možnostih, saj po njegovem mnenju le s skupnimi močmi in enotnostjo lahko popeljemo regijo v intenziven razvoj.
Tatjana Gregorčič, načelnica Oddelka za gospodarstvo je povedala, da poleg že obstoječih spodbud, ki jih občina dodeljuje za razvoj podjetništva v letošnjem letu, načrtuje tudi izvedbo razpisov za sofinanciranje stroškov prijav podjetij na mednarodne razpise, spodbujali pa bomo tudi skupne programe povezovanja podjetij in projekte inovacij. Slednji omogočajo podjetjem, ki imajo določene tehnološke rešitve in bi radi izvedli začetni razvoj, da v ta namen najamejo raziskovalce oziroma izumitelje. Razpis za sofinanciranje projektov inovacij je letos predviden tudi za fizične osebe, ki imajo stalno bivališče v MO Nova Gorica. Glede na to, da se pripravlja tudi zakon o povezovanju javnega in zasebnega partnerstva, bomo skupaj s podjetji uskladili načrte lokalne skupnosti in zasebnega sektorja in pripravili osnove za realizacijo skupnih projektov.