Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Poziv župana Mirka Brulca predsedniku vlade

DATUM OBJAVE 28. april 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovani predsednik Vlade RS gospod Janez Janša,


Na Vas se obračam v zvezi s skrunitvijo spomenika padlim borcem in žrtvam 2. svetovne vojne na Trnovem nad Novo Gorico.

Kot ste že seznanjeni, so neznanci, po prvih sledovih najverjetneje Italijani, v noči s torka, 26.4.2005, na sredo, 27.4.2005, ko smo Slovenci praznovali dan upora proti okupatorju, oskrunili omenjeni spomenik, ga premazali z nacističnimi in fašističnimi simboli in se izjemno sovražno izrekali do političnih osebnosti, ki v tem čezmejnem prostoru podpiramo sodelovanje ter se borimo za sožitje in prijateljstvo ob meji. Na spomenik so izobesili fašistične in nacistične zastave. Podobni napisi so se pojavili tudi mestu Tržič (Monfalcone).

Gospod predsednik vlade, dogodek nas je zelo prizadel, krajane, občane, borce, širšo javnost. Včeraj dopoldan se je pri spomeniku zbralo veliko ljudi, ki so izrazili zaskrbljenost in ogorčenje nad tem nizkotnim dejanjem. Hvala Vam, da ste se v sporočilu za javnost že včeraj odzvali tudi Vi. Vendar Vas v imenu vseh, ki so me osebno pozivali, prosim, da slovenska vlada o tem dogodku obvesti Rim in izrazi izredno zaskrbljenost nad tovrstnimi izpadi. Obenem pa predlagamo, da v stikih z italijansko vlado vprašanje zastavite širše, saj gre po našem mnenju za dodaten korak k napetostim v odnosih med Italijo in Slovenijo, ki so se začela že v začetku tega leta.

Gre za prvi dogodek takih razsežnosti pri nas in to ravno pred prvo obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo in na dan upora proti okupatorju! Obenem bi Vas želel seznaniti, da so pred časom neznanci pisali protislovenska gesla tudi na vrata nekaterih slovenskih ustanov v Gorici v Italiji. Dejstvo je, da obstajajo posamezniki, ki se ne morejo sprijazniti z novim duhom sodelovanja ob meji, ki priznava zgodovinske zmote na obeh straneh, živi v spravi in želi pozitivno in v sožitju ustvarjati prihodnost. Skupaj s prijatelji iz Gorice jim bomo dokazali, da je njihova pot destruktivna, nedemokratična in negativna.

Skrbi pa nas predvsem dejstvo, da so taka dejanja v nasprotju z načeli Evropske unije in da postavljajo pod vprašaj marsikatero besedo izrečeno v teh slavnostnih dneh s strani vlade.

V prepričanju, da se Vi kot prvi mož slovenske vlade in Vlada RS v duhu evropske integracije, pravice in demokracije, v celoti strinjate z našim pozivom, Vas prav lepo pozdravljam.Mirko Brulc
ŽUPAN

V VEDNOST:

- ministru za zunanje zadeve prof. dr. Dimitriju Ruplu
- medijem