Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan Mirko Brulc na sestanku pri ministru dr. Slavku Gabru

DATUM OBJAVE 28. februar 2003
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Župan Mirko Brulc je o vsebini pogovorov povedal: "V uvodu sem ministru pojasnil, zakaj so utemeljena pričakovanja severno primorskega področja glede univerzitetnih središč in kakšna so naša pričakovanja glede spremembe zakona o visokem šolstvu. Če povzamem glavne poudarke:
- Nova Gorica kot središče bodoče regije nujno potrebuje visokošolske ustanove.
- Gospodarstvo na tem območju se sooča s težavami, zato bi mu sodelovanje z intelektualnim potencialom oziroma z izobraževalnimi ustanovami zagotovo koristilo.
- Živimo ob meji. Na italijanski strani so v bližini kar tri univerze: v Trstu, Vidmu in Gorici. Zato bi morali še poseben poudarek posvečati organizaciji visokega šolstva tudi na slovenski strani. Obenem pa je pri slovenskih zamejcih veliko zanimanja za študij pri nas.
Ocenjujem, da je bil sestanek korekten in konstruktiven. Osrednji del sestanka je temeljil na razjasnitvi vprašanja glede stopnje samostojnosti univerzitetnih središč. Minister obljublja, da bo posegel v spremembo zakona o visokem šolstvu pod pogojem, da se Politehnika vključi v Primorsko univerzo, pri čemer še vedno zagovarja visoko stopnjo samostojnosti središč in tudi ne zavrača možnosti pravne samostojnosti, posebej pa poudarja pomembnost varoval, ki se morajo vgraditi v statut. Govoril je tudi o varovalih, ki vnašajo elemente skupnega delovanja središč oziroma univerze in ki bi združevalno vplivale na delo Primorske univerze. Do odločitve, ali je sprememba zakona smiselna ali ne, naj bi prišlo v roku dveh mesecev in sicer po temeljito pripravljenih delovnih srečanjih z vsemi zainteresiranimi stranmi, med njimi tudi s Politehniko. Mnenje ministra je, da se lahko v Novi Gorici uspešno razvije višje in visokošolsko središče, pri čemer poudarja, da nikakor ne smemo zanemariti programa visokega šolstva. Minister je tudi napovedal, da bo v kratkem obiskal Novo Gorico."