Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan Mirko Brulc sprejel Paola Puccija di Benisichi

DATUM OBJAVE 06. september 2003
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Na sprejemu je bilo gospodu Pucciju predstavljeno čezmejno sodelovanje v okviru treh uprav (Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter - Vrtojba, Občina Gorica) in širše v okviru Protokola o sodelovanju. Posebej je bilo izpostavljeno sodelovanje na področju zdravstva, prestrukturiranja Mednarodnega mejnega prehoda (MMP) Vrtojba in oblikovanja proste cone, način prehajanja meje po vstopu Slovenije v Evropsko unijo, želja po oblikovanju evropske čezmejne evroregije, vloga slovenske manjšine in organizacija skupne proslave na meji pri železniški postaji v Novi Gorici 30. aprila prihodnje leto, v okviru katere je predvidena dokončna odstranitev mejne ograje ter prizadevanja, da bi bila to osrednja državna prireditev.
Paolo Pucci di Benisichi je poudaril podporo italijanske vlade za vstop Slovenije v EU. Obenem je zagotovil podporo obeh vlad za prehod maloobmejnih prehodov z osebno izkaznico po vstopu Slovenije v EU v obdobju do uvedbe Schengenskega režima. Omenjeni predlog bo obravnavala pristojna Stalna mešana slovensko – italijanska komisija za izvajanje določb Videmskega sporazuma. Prisotne je obvestil o najnovejšem predlogu italijanske vlade Ministrskemu svetu Evropske unije za olajšanje prehoda čez mednarodne mejne prehode, ki bi tako predvideval le eno kontrolo na meji (ali slovensko ali italijansko – pristojnosti bi si porazdelili). Predlog bi moral veljati za celotno mejo EU, zato mora o njem razpravljati Ministrski svet Evropske unije. Glede proste cone na območju MMP Vrtojba je zagotovil soglasje obeh vlad, odločitev pa je v pristojnosti evropskih komisij. Ravno tako se obe vladi zavzemata za zaščito obeh manjšin kot osrednjega povezovalnega člena med obema narodoma. Z veseljem je sprejel vabilo na prireditev 30.4.2004.
Po sprejemu si je gospod di Benisichi ogledal območje ob meji na železniški postaji v Novi Gorici, kjer bo 30.4.2004 potekala proslava ob vstopu Republike Slovenije v Evropsko unijo in kjer naj bi ob tej priložnosti dokončno odstranili ograjo.