Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župana Nove Gorice in Gorice na obisku pri slovenskem zunanjem ministru dr. Dimitriju Ruplu

DATUM OBJAVE 06. julij 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Župana sta ministra podrobneje seznanila s predlogom za oblikovanje Goriške čezmejne evroregije, z načrti glede vzpostavitve turističnega projekta - parka miru na Sabotinu in z načrti za oblikovanje Evropske univerze na Goriškem. Ministru sta prenesla željo prebivalcev obeh Goric za podaljšanje odpiralnih časov na nekaterih mejnih prehodih za maloobmejni promet na slovensko-italijanski meji in za razširitev območja prostega gibanja na novem trgu na meji, ki bi zajemal tudi železniško postajo v Novi Gorici, kjer je postavljena stalna razstava o meji. Na sestanku so spregovorili tudi o zapletih pri nakupu naprave za magnetno resonanco za obe goriški bolnišnici in o prošnji za odpiranje povojnih arhivov.

Kot je poudaril Rupel, Slovenija veliko pozornost pripisuje čezmejnemu sodelovanju, saj ima prav to velik pomen tudi za krepitev odnosov med Slovenijo in Italijo. Podpiramo vse tiste projekte, ki konkretno vplivajo na izboljšanje vsakodnevnega življenja prebivalcev ob meji, je dejal zunanji minister. Konstruktiven dialog med Novo Gorico in Gorico sprejemamo kot simbol združevanja tega prostora ter preseganja zgodovinskih delitev, je dodal.

Slovenija daje prednost oblikovanju evroregij od spodaj navzgor, kar je tudi v skladu z evropsko usmeritvijo, je poudaril Rupel in dodal, da je pri oblikovanju takšnih povezav potrebno predhodno podrobneje opredeliti obseg, vsebine delovanja, organizacijsko strukturo in odnos do že obstoječih povezav.
V nadaljevanju je minister izrazil podporo projektu Sabotin - park miru, ki bi simbolno prispeval k združevanju prebivalcev z obeh strani meje.
O problematiki odpiralnih časov na mejnih prehodih je minister že govoril z italijanskim zunanjim ministrom in ga opozoril, da morata obe strani s svojimi ukrepi slediti novim okoliščinam, ki so nastale z vstopom Slovenije v EU.
Glede magnetne resonance se slovenska stran nagiba k nakupu mobilne naprave, s tem da bi zdravstvene storitve koristili tudi italijanski državljani.

Minister je ob koncu pogovora izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje v goriškem območju po že dobro začrtani poti in v duhu medsebojnega razumevanja tudi nadaljevalo. V septembru je pa predviden obisk predstavnikov zunanjega ministrstva v Novi Gorici.