Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sestanek županov petih občin

DATUM OBJAVE 05. november 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Zdravnika sta na sestanku županom povedala, da so pri nas bolezni srca in ožilja na prvem mestu med vzroki umrljivosti. Vsako leto štirje prebivalci Slovenije od desetih umrejo zaradi srčne, možganske kapi in odpovedi drugih organov zaradi sprememb na ožilju. Bolniki morajo na invazivno preiskavo srca v ljubljanskem Kliničnem centru, ki to opremo že ima, čakati več kot leto dni, kar je za posamezne bolnike lahko tudi usodno. Župani so podprli nakup te tako pomembne naprave, s katero se bo bistveno zmanjšala čakalna doba, omogočena pa bo tudi takojšnja najkvalitetnejša zdravniška oskrba. Ker je naprava zelo draga, bolnišnica nujno potrebuje finančno pomoč. Bolnišnica bo sicer za nakup prispevala največji delež, preostali del pa bodo dodali nekateri gospodarstveniki severne Primorske in tudi lokalne skupnosti, kot so se župani odločili na včerajšnjem sestanku. Župani so se namreč dogovorili, da bodo v proračunih za prihodnje leto skušali zagotoviti potrebnih 20 milijonov tolarjev, kolikor naj bi znašal delež lokalnih skupnosti, k sodelovanju pa bodo skušali pritegniti tudi ostale severno Primorske župane, da bi lahko tudi ostale občine prispevale po svojih močeh. Še v tem mesecu bo sklicana donatorska novinarska konferenca, na kateri bo vodstvo bolnišnice podrobneje predstavilo napravo, obenem pa bodo javnosti predstavljeni tudi donatorski deleži in donatorji.
(Dodatne informacije v zvezi s to temo vam lahko posreduje dr. Matjaž Klemenc, tel. 05 33 01 000 oz. matjaz.klemenc@bolnisnica-go.si)

Direktor zdravstvenega doma Nova Gorica dr. Mihael Demšar je županom predstavil nujno potrebo po nabavi opreme za prvo pomoč v primeru množične nesreče. Župani so se dogovorili, da bodo po preučitvi zalog obstoječe opreme in določitvi obsega nabave nujne dodatne opreme, vključili potrebne zneske za nabavo te opreme v predloge proračunov za naslednje leto. Kot je povedal dr. Mihael Demšar, je ta oprema nujna v primerih, ko je potrebno hkrati oskrbeti več kot deset oseb. Nadalje so župani sprejeli tudi dogovor o medsebojnem sodelovanju in pomoči na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na območju petih občin. Dogovor predvideva pravice in obveznosti posameznih občin pri skupnem sodelovanju v primeru večje naravne ali druge nesreče na območju ene od občin.
Direktorica Ljudske univerze Nova Gorica Nada Uršič Debeljak je županom v nadaljevanju predstavila delovanje Ljudske univerze in družbeno vlogo te institucije. Župani so na sestanku predlagali, da bi ustanoviteljstvo Ljudske univerze prevzela zgolj ena občina, kar bi olajšalo administrativne postopke in ostala usklajevanja, ostale občine pa bi v skladu z njihovimi možnostmi v financiranje prevzele določene izobraževalne programe, ki jih izvaja Ljudska univerza. Gre za to, da bi uporabili enak vzorec kot pri sofinanciranju Goriške knjižnice Franceta Bevka, ki se je že pokazal za učinkovitega.
Župani so se seznanili tudi z delovanjem Društva invalidov Nova Gorica in prizadevanji invalidov za profesionalizacijo delovnega mesta. Podprli so njihova prizadevanja in se obvezali, da bodo invalide podprli pri sodelovanju na razpisih. Kot je povedal predsednik društva Valter Adamič, v mesecu decembru pripravljajo srečanje invalidov v Goriških Brdih, kamor so povabili tudi župane.