Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pismo župana Mirka Brulca celovškemu županu v zvezi z zapiranjem dvojezičnih šol

DATUM OBJAVE 15. oktober 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Nova Gorica, 14. oktober 2004


Gospod Dkfm. HARALD SCHEUCHER
Rathaus, Neuer Platz 1
A-9010 KLAGENFURTZadeva: ZAPIRANJE DVOJEZIČNIH ŠOLSpoštovani gospod Scheucher,

slovenske medije je v preteklem tednu preplavila novica, da se v Celovcu nadaljuje politika zapiranja samostojnih dvojezičnih šol, med katerimi je bila še posebej izpostavljena samostojna dvojezična šola v Žvabeku v južni Podjuni.
Zaprtje omenjene ljudske šole je zagotovo pomenilo hud udarec za slovensko manjšino na tem območju, kar potrjuje tudi pritožba, ki sta jo Narodni svet koroških Slovencev in Zveza slovenskih organizacij vložili na ustavno sodišče. V manjšinskih organizacijah koroških Slovencev večinoma menijo, da gre pri napovedanem zaprtju šol z dvojezičnim poukom za izrazito politično dejanje in poseganje v njihove, sicer že pridobljene pravice.
Bistvena pa ni zgolj odprava pouka v omenjenih šolah. Za življenje koroških Slovencev so ljudske šole izredno pomembne. So praktično edini kraj, kjer je komunikacija v slovenščini nekaj povsem naravnega in popolnoma sprejemljivega. Tam se srečujejo mladi in stari ob delovanju različnih kulturnih društev. O pomenu tovrstnih institucij pričajo tudi podatki, po katerih naj bi se kljub pritiskom in ukinjanju oddelkov in šol vpis v dvojezične šole povečeval, tako imajo na primer na slovenski gimnaziji v Celovcu letos ponovno štiri prve razrede in skupno preko 550 dijakov.
Z dnem, ko je Slovenija postala polnopravna članica Evropske unije, se je obenem obvezala, da bo spoštovala ostale države članice in skrbela za ustrezno zaščito ostalih narodnih skupnosti, ki živijo na slovenskem ozemlju. Enako bi moralo veljati tudi v državah, ki so že pred nami prestopile evropski prag, zato se obračam na Vas s prošnjo, da v mejah Vaših pristojnosti pripomorete k zaščiti in nadaljnjem razvoju koroških Slovencev.

Za Vašo pomoč se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

S spoštovanjem,
Mirko Brulc
ŽUPAN