Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odprto pismo evropskim poslancem iz Slovenije v Evropskem parlamentu

DATUM OBJAVE 17. februar 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

ODPRTO PISMO VSEM EVROPSKIM POSLANCEM IZ SLOVENIJE V EVROPSKEM PARLAMENTUSpoštovani evropski poslanec:
Alojz Peterle
Borut Pahor
Dr. Mihael Brejc
Dr. Romana Jordan – Cizelj
Jelko Kacin
Ljudmila Novak
Mag. Mojca Drčar – Murko


Kmalu bo leto dni, odkar smo del zveze evropskih držav. Polnopravno, v duhu evropske ustave, sodelujemo pri upravljanju evropskih razmer. Skupaj z ostalimi evropskimi državami in narodi lahko načrtujemo pota v prihodnost.Toda ta ima svoje korenine in izhodišča v preteklosti, in kot pravi evropska ustava v svoji preambuli, so narodi Evrope, "čeprav ponosni na svojo nacionalno identiteto in zgodovino, odločeni preseči starodavne delitve in v vedno tesnejši povezanosti oblikovati skupno usodo." V zvezi s pravkar povedanim si Vam dovoljujemo postaviti tri vprašanja.

1. Se Vam zdijo aktivnosti italijanske vlade in dela italijanske javnosti ob letošnjem "dnevu spomina" (10. februar) dejanja in dogajanja, ki presegajo starodavne delitve in vodijo k vedno tesnejši povezanosti med evropskimi narodi? Nenehno obžalovanje in zlasti oporekanje določilom pariške mirovne konference (1947) ima zagotovo svoj namen.
2. Ste morda opazili na dokumentarnih posnetkih, ki so jih predvajali ob nedavni šestdeseti obletnici – spomin je obhajal ves demokratični svet – osvoboditve internirancev v Auschwitzu znake, ki so jih nosili vojaki armade , osvoboditeljice taborišča? Evropski nekonservativni poslanci, po večini iz nekdanjih socialističnih držav, so se namenili uzakoniti prepoved javnega prikazovanja ne le nacističnih simbolov, marveč tudi znaka s srpom in kladivom pa tudi rdečo zvezdo? Pomislite, da so prav rdečo zvezdo na svojih bojnih oblačilih in na orožju nosili partizanski borci, prav tisti, ki so v odločilni meri prispevali, da se je Primorska mogla priključiti k matični domovini.
3. Ali sodite, da je sedanja slovenska vlada "ponosna na svojo nacionalno identiteto in zgodovino", kot beremo v evropski ustavi? To vprašanje velja tudi za primer, ko avstrijski politik odreka Sloveniji pravico, da je naslednica bivše Jugoslavije.

V evropskem parlamentu, ki je glas Evrope, "ponovno združene po bridkih izkušnjah", pričakujemo vašo odločno besedo in ukrepanje. Predlagamo, da v evropskem parlamentu postavite interpelacijo o vse močnejšem oživljanju fašizma in nestrpnosti do drugih narodov v nekaterih državah Evropske zveze (Italija, Avstrija). Pričakujemo tudi Vaš poseg v domače, slovenske razmere.

Območni odbor ZB NOB Nova Gorica
Društvo za negovanje tradicij TIGR Primorske
Območno združenje društva izgnancev Slovenije - Nova Gorica
OZVVS VETERAN Nova Gorica
Društvo Sever Primorske Društvo civilnih invalidov vojn Primorske
Društvo vojaških vojnih invalidov SPR Nova Gorica
Župani občin Brda, Kanal, Miren – Kostanjevica, Šempeter – Vrtojba in Mestne občine Nova Gorica
Župani občin Ajdovščina, Idrija, Tolmin, Cerkno in Bovec