Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županov sprejem verskih predstavnikov

DATUM OBJAVE 13. januar 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Ponovoletno srečanje je potekalo v delovnem ozračju. Župan Mirko Brulc se je zbranim uvodoma zahvalil za celoletno delo in sodelovanje z občino. Nadalje je predstavil aktualno dogajanje v občini in posebej delo in naloge občinske uprave na področju sociale. Poseben poudarek je namenil naložbam v razvoj visokega šolstva na Goriškem in nalogam regijskega pomena, kot so sodelovanje na področju gasilstva ter potrebo po skupnem vlaganju občin v kulturne institucije širšega pomena. Poudaril je prizadevanja mestne občine na področju gradnje socialnih in varovanih stanovanj, investicijo v dnevni center za odvisnike in izpostavil potrebo po gradnji novega varstveno-delovnega centra.
Župan je zbranim posebej predstavil sredstva Mestne občine Nova Gorica, ki jih občina za obnovo sakralnih objektov in pomoči pri drugih projektih zagotavlja v proračunu 2006. Tako bo občina za nadaljevanje katalogizacije v knjižnici patra Stanislava Škrabca v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici namenila 3.600.000,00 sit, za delo na projektu patra Stanislava Škrabca 2.800.000,00 sit, za Ustanovo patra Stanislava Škrabca namenja 200.000,00 sit, za sofinanciranje adaptacije samostana Kostanjevica (2. faza izdelave projektno-tehnične dokumentacije) 5.500.000,00 sit, ob tem pa namenja za sofinanciranje del na sakralnih objektih (nepremična kulturna dediščina) sredstva v višini 6.200.000,00 sit, od tega za fasado na Sveti Gori 2.730.000,00 sit, za cerkveno streho v Oseku 2.730.000,00 sit in za okna na cerkvi v Prvačini 740.000,00 sit. V skupni vrednosti omenjena sredstva znašajo 18.300.000,00 sit. Za oživitev povezovalne poti med Kostanjevico in Gorico (Via Capella - IT) pa je predlog v štiriletnem razvojnem načrtu in sicer v letu 2008 12 milijonov in v letu 2009 prav toliko.Aleš Rupnik, dekan novogoriške dekanije, se je županu zahvalil za finančno pomoč, ki jo občina namenja za obnovo sakralnih objektov, saj, kot je povedal, verniki sami težko zberejo vsa potrebna sredstva. Nadalje je poudaril potrebo škofijskega Karitasa, ki si prizadeva, da bi našel nove, ustreznejše prostore za skladišča oblačil. Župan mu je obljubil, da ga bo obvestil, čim se bo pokazala kakšna ustrezna rešitev. Gospod Rupnik je predstavil tudi razvejano dejavnost Karitasa, ki med drugim začenja s tečaji usposabljanja za pomoč na domu in ima tudi svetovalnico.
Janez Kržišnik, dekan šempetrske dekanije, je izpostavil problem širjenja igralništva. Po njegovem mnenju zelo negativno vpliva na socialni položaj ljudi, zlasti veča odvisnost. Boji se za duhovno onesnaženje našega prostora, kot se je izrazil. Aleš Rupnik je ob tem dodal, da se moramo o igralništvu pogovarjati, da moramo skupaj ljudem pomagati in svetovati, kako naj se soočajo z njegovimi negativnimi posledicami. Župan Mirko Brulc jim je predstavil doslej znane informacije o načrtovanem turistično-igralniškem mega centru in prednosti, ki jih občina vidi v njegovi uresničitvi, Ob tem pa je župan poudaril, da bo v vse nadaljnje korake potrebno stopati z veliko mero odgovornosti in previdnosti. Poudaril je tudi, da največji problem predstavljajo majhni lokali z igralnimi avtomati, njihovo širjenje pa je, kot je povedal župan, mestni svet omejil. Aleš Rupnik je poudaril tudi pomen pomoči malim podjetjem, ki pretežno oblikujejo goriško gospodarstvo.
Vsi skupaj so bili mnenja, da se je v bodoče potrebno zavzemati za pridobitev Goriške škofije. Duhovniki so župana še zaprosili, da v kratkem skliče sestanek skupaj z ostalimi župani na Goriškem, da bi tudi njih seznanili s problemi.