Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje županov Vittoria Brancatija, Dragana Valenčiča in Mirka Brulca

DATUM OBJAVE 07. oktober 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Najprej so zbrani spregovorili o obisku ministra Dimitrija Rupla v Gorici (IT), ki bo v torek, 25. oktobra 2005. Na srečanju z ministrom, ki bo potekalo v prostorih Občine Gorica, bodo, tako so se danes dogovorili, ministru predstavljeni pogledi, mnenja in vprašanja glede naslednjih tem:
- problem odprtja arhivov deportirancev – Gre za težave svojcev oseb, umrlih v fojbah, ki za pogrešane sorodnike ne morejo izvedeti, kje in kako so umrli. Minister Rupel je pred časom že izjavil, da zahtevo po odprtju arhivov podpira, da bodo v Beogradu poskušali priti do ustreznih arhivov, prav tako pa se je zavezal, da bo posredoval pri Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani.
- odprtje mejnih prehodov – Župani si prizadevajo za čim večjo odprtost meje in podaljšanje urnikov prehodov (zlasti na Erjavčevi ulici v Novi Gorici).
- elektrifikacija železniške proge Gorica – Divača; Želja županov je, da bi ta tir elektrificirali, saj bi to pomenilo velike razvojne možnosti v bodoče.
- problem zamejskih otrok, ki obiskujejo slovenske vrtce - Slovenska župana ugotavljata, da bi morali biti ti otroci deležni enakih ugodnosti kot ostali slovenski otroci, ki so vključeni v vrtce v Sloveniji. Zdaj starši plačujejo polno ceno, zato je župan Brulc mnenja, da prihaja do diskriminacije.
- prisotnost Politehnike v Gorici (IT)

Župani so v nadaljevanju spregovorili tudi o sodelovanju treh uprav, v okviru katerega delujejo mešane skupine predstavnikov s posamezne občine na različnih področjih od zdravstva, kulture, prometa, urejanja prostora itd. Po vsakem srečanju, ki je po krožnem sistemu vsakokrat v eni izmed treh občin, skupine poskušajo realizirati sklepe srečanja, oblikujejo nove pobude in rešujejo tekoče probleme. Na ponovnem srečanju pa poročajo o opravljenem delu. Župani so se dogovorili, da bo prihodnje srečanje sredi novembra.

Župana Vittorio Brancati in Mirko Brulc sta spregovorila tudi o problemu Livarne. Brancati je predlagal skupno srečanje z lastnikom oziroma vodstvom tovarne glede trenutnega stanja.
Slovenska župana sta italijanskemu kolegu iz Gorice predstavila tudi problem novogoriških taksistov. Le ti imajo namreč težave z italijansko policijo, ko potnike iz Nove Gorice odpeljejo v Gorico, kjer jih v samem mestu velikokrat ustavlja policija in pregleduje tudi do 15 min, kar odvrača stranke. Med novogoriškimi taksisti se zato že pojavljajo težnje po povračilnih ukrepih, kar pa po besedah župana Mirka Brulca ne vodi nikamor. Župan Vittorio Brancati se je zavezal, da bo o tem problemu govoril z italijansko policijo.
Župan Dragan Valenčič je potrdil namero o spremembi regulacijskega načrta Občine Šempeter-Vrtojba za prilagoditev cestnega omrežja potrebam bodočega trgovskega centra v Gorici.
Novogoriški župan je goriškega župana seznanil tudi z načrti za praznovanje 100-letnice Bohinjske železnice. Župan Brancati je povedal, da tudi oni razmišljajo o prispevku k tej obletnici, v ta namen bodo oblikovali tudi lokalni organizacijski odbor, ki se bo povezal z novogoriškim. Župani so se pogovarjali tudi o praznovanju 30. aprila na meji. Lienzu in Celovcu bodo predlagali organizacijo skupnega glasbenega natečaja zabavne glasbe, ki bi se vključil v prireditev Sul confine musica – Na meji se poje. V torek, 13. decembra 2005, ob 18. uri pa bosta Občina Gorica in Mestna občina Nova Gorica tako kot lani organizirala prireditev - Prižig lučk na meji.
Javnosti sporočamo še, da bosta župana Mirko Brulc in Vittorio Brancati v torek, 1. novembra 2005, ob 9.30 skupaj položila venec pred Lapidarij Gorici (IT), istega dne ob 11. uri pa k spomeniku padlim na Trnovem pri Novi Gorici. Gre za dejanje sprave in sožitja, za katera si župana ves čas zelo prizadevata.