Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje županov petih občin na MO Nova Gorica

DATUM OBJAVE 22. februar 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Predstavniki Združenja borcev NOB Območnega odbora Nova Gorica so uvodoma župane seznanili z načrtovanimi, večinoma tradicionalnimi prireditvami v tem letu. Ob tem so kot novost napovedali izdajo vodnika po pomembnejših dogodkih od leta 1915 pa vse do osvoboditve na našem območju. Skupaj z župani pa so se dogovorili za organizacijo skupne proslave Goriške ob dnevu upora proti okupatorju, 27. aprilu, ki bo v Medani. Predstavniki borcev so se ob koncu predstavitve županom tudi zahvalili za podporo območnemu odboru in njihovim prireditvam.
V nadaljevanju je direktorica Zavoda RS za zaposlovanje - Območne službe Nova Gorica Erna Kufersin Rehberger županom predstavila stanje na področju zaposlovanja na območju Območne službe Nova Gorica v letu 2005. Povedala je, da je bila brezposelnost na območju njihove službe (zajema področje Tolmina, Nove Gorice, Ajdovščine) v oktobru 2005 7,7%, kar je pod slovenskim povprečjem, ki znaša 10,3 %. Pojasnila je tudi, da se v novogoriškem uradu število brezposelnih ni povečalo glede na konec leta 2004, med tem ko pa se je povečalo v tolminskem in ajdovskem uradu. Župani so si na pobudo župana Občine Kanal ob Soči Mirana Ipavca želeli srečanja z direktorico območne službe prav zato, da bi preverili možnosti, ki jih imajo občine pri pomoči brezposelnim, predvsem preko ustreznih razpisov in oblik pomoči. Župani so se strinjali, da obstoječi instrumenti, s katerimi razpolaga republiški zavod za zaposlovanje, niso dovolj fleksibilni in niso prilagojeni dejanskim potrebam trga, zato po njihovem mnenju po nepotrebnem prihaja do prevelikega razkola med birokracijo in potrebnimi poslovnimi ukrepi, kar pa seveda ima lahko usodne posledice na poslovanje podjetij. Kufersinova je za zgled izpostavila MO Nova Gorica, ki je v minulih letih že razpisala nekaj brezobrestnih kreditov, dodelila nepovratna sredstva podjetnikom in pomagala pri prekvalifikaciji delavcev. Poudarila je, da bi se za podobno obliko pomoči brezposelnim in tistim, ki zaposlujejo, lahko odločile tudi druge občine.
Ravnateljica Osnovne šole Milojke Štrukelj, Tatjana Krapše, pa je kot glavna regijska koordinatorka projekta Evropska vas za področje severne Primorske, županom predstavila projekt, ki ga v šolskem letu 2005/2006 organizira Evropska hiša Maribor v sodelovanju s Šolo za ravnatelje. S projektom, ki bo vrhunec doživel na dan Evrope, 9. maja, želijo predstaviti države članice Evropske unije, kot jih vidijo mladi. Cilj projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, strpnost, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati zavedanje lastne kulturne identitete. Učenci osnovnih šol bodo javnosti 9. maja 2006 predstavili države, njihovo zgodovino, kulturo, navade, običaje, narodne noše, glasbo in kulinariko na stojnicah, ki bodo postavljene pred stavbo Mestne občine Nova Gorica. Za sodelovanje v projektu so se odločile naslednje šole: OŠ Branik, OŠ Čepovan, OŠ Deskle, OŠ Dobrovo, OŠ Dobravlje, OŠ Fran Erjavec, OŠ Kozara, OŠ Milojke Štrukelj, OŠ Miren, OŠ Podbrdo, OŠ Renče, OŠ Solkan, OŠ Ivana Roba Šempeter in OŠ Vipava. Župani so se strinjali, da bodo projekt podprli.
Župani so še spregovorili o potrebi po oblikovanju turističnega območja na Goriškem v zvezi z odprtostjo trgovin, župan Mirko Brulc pa jih je seznanil z vsebino pisma finančnemu ministru dr. Andreju Bajuku glede višine katastrskega dohodka.