Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Projekt društva Planota in mestne občine 'Nabiranje, gojenje in raba zelišč, sadežev in gliv'

DATUM OBJAVE 09. junij 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Kar 80 % območja programa zajemajo višinski predeli med 600 do 1.200 m/nm. Ti predeli spadajo v območja težjih pridelovalnih pogojev in so v večini demografsko ogroženi, saj beležimo upadanje prebivalstva v zadnjih 60 letih na 1/5; starostna struktura prebivalstva je neugodna. Po drugi strani obstajajo mlade družine, ki si pogosto zagotavljajo delo v dolinah. V primeru zagotavljanja primernih socialnih in ekonomskih razmer, bodo le-te na območju ostajale, oziroma se vračale v domače okolje. Obravnavano območje je izredno primerno za razvoj aktivnega turizma in proizvodnje specifičnih lokalnih kmetijskih proizvodov, ki bogatijo turistično ponudbo.

Primorska je za nabiranje in gojenje različnih vrst zelišč, sadežev in gliv zelo primerna zaradi raznolikosti podnebnih in talnih razmer, ki se stikajo prav na območju Trnovske in Banjške planote. Poleg tega pa so za izbor lokacije programa tudi drugi razlogi:

 Domačini so sami izrazili interes, da bi se o nabiranju in gojenju zelišč, sadežev in gliv dodatno izobrazili ter se na osnovi pridobljenih znanj in tradicije s to dejavnostjo ukvarjali tudi v obliki dopolnilnih dejavnosti, torej tržno.
 Na planotah se srečujeta sredozemsko in alpsko podnebje, kar omogoča širok izbor različnih vrst rastlin, primernih za gojenje na obravnavanem območju.
 Območje je bilo v preteklosti in je še danes izrazito ruralno, industrijskih obratov praktično ni, zato so dane možnosti za gojenje in nabiranje neoporečnih surovin.
 Zaradi interesa domačinov in naravnih danosti je bilo območje izbrano za gojenje zelišč že v "Razvojnem programu podeželja za SZ višinski del severne Primorske".
 Skoraj celotno območje je zaščiteno kot vodo zbirno območje, kjer je običajno intenzivno kmetijstvo zelo omejeno z rabo gnojil in škropiv.
 Območje je izrazito kraškega značaja brez večjih pridelovalnih površin, zato je primerno za naravi prijazno gojenje zelišč in sadežev.

V okviru tega programa že tretje leto organiziramo predavanja in delavnice, na katerih se udeleženci seznanjajo s pravilnim nabiranjem in gojenjem zelišč ter možnostmi njihove uporabe v različne namene. Pod strokovnim vodstvom so na delavnicah na terenu nabirali zelišča, v kuhinji pripravljali različne jedi iz zelišč, izdelovali mila in kreme in se na strokovnih ekskurzijah seznanili z gojenjem in oblikami trženja zelišč in izdelkov iz zelišč. Redni udeleženci izobraževanj so v tem času pridobili dovolj znanja, da bomo konec junija letos že posadili prve manjše površine z zelišči in to pri 12 pridelovalcih na skupni površini 3000 m².

Zaradi trženja polproizvodov in izdelkov iz zelišč, sadežev in gliv je nastala potreba po ureditvi proizvodnega prostora, v katerem bi predelovali doma pridelane surovine. Zato se je Mestna občina Nova gorica odločila podpreti izgradnjo zeliščnega centra v Grgarskih Ravnah. Center bo imel več funkcij:
 Prostor za potrebe proizvodnje izdelkov iz zelišč, sadežev in gliv ter kuhinjo opremljeno po HACCP standardih
 Prostor za potrebe izvajanja izobraževalnih programov, seminarjev in delavnic
 Prostor za potrebe turističnih dogodkov (vodene degustacije, predstavitve območja,…)

Izdelki Zeliščnega centra Grgarske Ravne se bodo tržili kot posebni kmetijski pridelki in živila, ki se tako glede na kvaliteto, kot na pravno ureditev, ločijo od drugih pridelkov in živil, ki nastopajo na trgu po tem, da so globoko zasidrani v območje svojega porekla, v njegov kulturi, socialni in zgodovinski razvoj. Zato ti pridelki in živila niso le prehrambeni, temveč tudi teritorialni, so rezultat ustvarjalnosti in prizadevanj preteklih generacij ter povezani z razvojem podeželja, ohranjanjem njegove poselitve, gospodarstva in kulturne dediščine ter s tradicijo in identiteto. Kot taki predstavljajo pomembno turistično značilnost območja.

S programom zelišč, sadežev in gliv se vključujemo tudi v projekt VALO-PT, v katerem smo opredelili izdelke, ki se lahko proizvajajo v nastajajočem zeliščnem centru, po skupinah: hrana (začimbe, suho sadje, zeliščni kisi in olja, med, marmelade, džemi in kompoti, mlečni izdelki, kruh in pecivo ter drugi morebitni prehrambeni izdelki iz zelišč, sadežev in gliv ter nepredelana zelišča, sadeži in glive), brezalkoholne in alkoholne pijače, kozmetični izdelki, eterična olja, tekstilni izdelki, dekoracijski izdelki, sredstva za varstvo rastlinin embalaža in pripomočki za uporabo zeliščnih pridelkov in izdelkov.

Celovit program je razdeljen na več projektov, s katerimi se prijavljamo na različne razpise in tako pridobivamo dodatna sredstva za izvedbo. Pri projektih sodelujejo številni partnerji: Kmetijsko-gozdarski zavod Nova Gorica, Srednja poklicna in tehniška kmetijsko-živilska šola Nova Gorica, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Goriški muzej Nova Gorica, Turistična zveza Nova Gorica, RRA severne Primorske d.o.o. in tuji partnerji (občina Cercivento in občina Sutrio iz Italije).