Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izjava Mestnega sveta glede Sabotina

DATUM OBJAVE 25. marec 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Na podlagi 19. člena statuta Mestne občine Nova Gorica (Uradne objave, št. 6/2002 in 25/2002) je Mestni svet Mestne občine Nova Gorica na seji dne 24.3.2005 sprejel


IZJAVO
v zvezi z dogajanji na vrhu Sabotina


Mestni svet Mestne občine Nova Gorica izraža zaskrbljenost zaradi nedavnih dogodkov na vrhu Sabotina. Navidez nedolžno dejanje premikanja kamnov in spreminjanja iz njih sestavljenega napisa je preraslo okvire, ki bi jih lahko označili kot pobalinsko obnašanje, in dobiva obrise resnih družbenih, ideoloških in, kar je najbolj nevarno, mednacionalnih napetosti.

Mestni svetniki nismo ravnodušni do zaostrovanja dogodkov na Sabotinu in njegovih posrednih posledic, s čimer imamo v mislih predvsem razobešanje zastave s kljukastim križem, zatem nacionalistično obarvane napise na vratih uradov in stanovanj zamejskih Slovencev, pa tudi splošno napetost in negotovost ljudi na obeh strani meje.

Vsi, ki dobronamerno razmišljamo, vse politične strukture, vsi organi oblasti in predvsem civilna družba oziroma spontano organizirani posamezniki, ki izvajajo akcije na Sabotinu, moramo čim prej spoznati, da ta tok dogodkov nikomur ne koristi. Lahko pa povzroči veliko škode. Pravzaprav jo že povzroča našim rojakom preko meje, ki ponovno postajajo tarča šovinističnih izpadov, čezmejnemu sodelovanju, katerega nasprotniki na obeh straneh meje že dvigujejo glave, češ, kako bomo sodelovali s tistimi, ki nas vsakodnevno izzivajo in vsem ljudem, ki želimo živeti v miru, slogi in razumevanju, predvsem pa blaginji in razvoju, ki bosta odrinjena na stranski tir, če se bodo razcvetele nacionalistične teme, ki razdvajajo in ki so obremenjene s preteklostjo.

Mestni svet ugotavlja, da je njegov predhodni sestav izpred 11 let sprejel načelni sklep, da se s tem napisom ne bo ukvarjal, oziroma prepušča napis naravi. Mestni svet verjame v pravilno odločitev takratnih svetnikov in je ne namerava spreminjati.

Na podlagi povedanega Mestni svet sprejema poziv civilni družbi, organiziranim posameznikom in vsem drugim, ki morebiti sodelujejo v akcijah na vrhu Sabotina, da se vzdržijo vsakega nadaljnjega zaostrovanja in vsakršnih nadaljnjih potez, ki bi razdvajale ljudi, ščuvale k nestrpnosti in netile nove spore. Spore med nami samimi in v odnosu do naše sosednje in prijateljske države in njenih prebivalcev.

Vsem nam je v interesu, da pogled usmerimo v prihodnost, da našo energijo in naš trud posvetimo razvoju, napredku in blagostanju in da zgodovino prepustimo zgodovinarjem. Mestni svet in Mestna občina si bosta za to tudi prizadevala, enak poziv pa naslavljata tudi vsem ostalim, ki lahko k temu kakorkoli prispevajo.

PODŽUPAN Tomaž Vuga

Številka: 090 – 16/2005
Datum: 24.3.2005