Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pismo župana Mirka Brulca ministru Radu Bohincu glede prehajanja meje na slovensko-italijanski meji

DATUM OBJAVE 03. junij 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovani gospod minister dr. RADO BOHINC!

Pravkar mineva mesec, od kar smo postali polnopravni člani Evropske unije. Pred vstopom sem na mnogih sestankih in srečanjih z novinarji poudarjal, da se za prebivalce, ki živimo ob meji, ne bo veliko spremenilo. Natančno smo se informirali, kaj nam prinaša šengenska meja in ob vsaki priložnosti izpostavili dejstvo, da se postopek ob prehodu meje spreminja le v toliko, da ne bo več carinske kontrole. Vse z namenom, da ob meji živeči ljudje ne bi bili preveč razočarani. Nikakor pa nismo pričakovali, da bo proces odpiranja meje po 1. maju šel v nasprotno smer.
Kolone potnikov, ki čakajo na prehod meje, so predolge. Naši policisti zelo natančno pregledujejo dokumente, čeprav je bila kontrola že pred 1. majem precej liberalizirana. Tudi ob vstopu v Slovenijo naši obmejni organi izvajajo poostreno kontrolo dokumentov, kar prebivalce z obeh strani meje še posebej čudi, saj vsi vemo, da potniki večinoma prihajajo le iz Italije. Vsekakor pa so zelo redki potniki izven območja EU. Ob tem pa vsi, ki prestopamo mejo, opazimo, da so italijanski organi po 1. maju močno olajšali prehod meje.
Zavedamo se, da je predpisana kontrola osebnih dokumentov ob prehodu meje zaenkrat še nujno zlo, kljub temu pa smo prepričani, da se lahko brez velike škode postopek poenostavi na ta način, da policija opravlja kontrolo osebnih dokumentov vzorčno.
Z odstranitvijo ograje ob železniški postaji, rezanjem bodeče žice na Osimski cesti na Sabotinu, pa tudi s prijaznim nasmehom in pozdravom policistov na meji smo že veliko storili. Samo še malo je potrebno, pa bo meja med Slovenijo in Italijo taka, kot mora biti med dvema enakopravnima članicama EU, ki se poleg tega še pripravljata na popolno odpravo vseh mejnih kontrol v duhu šengenskih pravil.
Ker imajo pri vzpostavitvi bolj svobodnega mejnega režima, kakršnega si prebivalci ob meji, pa tudi drugi čezmejni potniki, srčno želimo, največjo težo Vaše besede in Vaša navodila, se obračamo na Vas, gospod minister, v upanju, da boste naše pripombe sprejel z razumevanjem, in z željo, da bo na podlagi Vašega posredovanja nesprejemljiva praksa očitno poostrene mejne kontrole v obdobju po 1. maju, spremenjena.

S spoštovanjem!
župan Mirko Brulc