Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sestanek o ekološki sanaciji Meblo Iverke

DATUM OBJAVE 05. september 2002
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Direktor Meblo Iverke, Albert Mervič in direktor Meblo Holdinga, Franko Štokelj sta tako poudarila, da so izpolnili vse predpisane roke za sanacijo, da pa zadnjega, 30.9.2002, ne bodo mogli izpolniti, ker so po njihovih besedah ostali brez vložka tujega potencialnega partnerja, potem ko je Mestni svet MONG 5.12.2001 izdal sklep, v katerem je od pristojne inšpekcije za okolje in prostor zahteval, da Iverki prepove obratovanje proizvodnje ivernih plošč zaradi nedoslednega izvajanja sanacijskega programa in neupoštevanja dopolnilnega soglasja Uprave RS za varstvo narave in se je zato strateški partner posledično umaknil. Direktorja se zavzemata za nujno uspešno sanacijo, s katero bi radi začeli že v prihodnjem tednu in bi trajala 11 tednov. Kot so povedali, so zdaj že uspeli zagotoviti denar zanjo. Poudarili so še, da se ves čas mediji do njih obnašajo zelo pristransko, saj naj bi izrazito podpirali samo stališče civilne družbe, ki se bori za zaprtje Meblo Iverke in ne prikažejo objektivno tudi njihovih argumentov. Povedali so še, da se Društvo na kakovost bivanja ni odzvalo na njihova večkratna povabila, naj se o stanju v Meblu Iverka prepričajo sami in da obžalujejo dejstvo, da se je težnja za sanacijo Mebla Iverke sprevrgla v zahtevo po zaprtju tega obrata, saj bi v saniranem obratu po njihovih besedah lahko normalno delali v zakonsko predpisanih okvirih. Po besedah Franka Štoklja pa naj bi 80% onesnaženja v našem okolju na osnovi študije dr. Pluta zakrivila italijanska industrija onkraj meje. Franko Štokelj je postavil tudi vprašanje, da kdo jim bo v primeru zaprtja Meblo Iverke povrnil 7 milijonov evrov vložka, ki so ga v zadnjih petih letih vložili v sanacijo Meblo Iverke. Ker Iverka spada v Meblo Holding pa naj bi z izgubo Meblo Iverke posledico trpelo tudi 800 delavcev Holdinga. Oba direktorja sta ob zaključku sestanka napovedala, da bosta na mestno občino poslala predlog, naj skliče izredno sejo mestnega sveta, na katerem bi zaprosili za pozitivno mnenje glede podaljšanja roka za sanacijo Meblo Iverke.
Predstavniki GZS in Obrtna zbornica so se zavzemali, da bi zaradi gospodarskih vidikov Iverki omogočili zadnje podaljšanje roka za sanacijo, saj bi v primeru, da bi Iverka morala zapreti vrata, delo izgubilo 130 delavcev (omenili so tudi, da civilna družba, ki se zavzema za ekološki vidik, obenem velikokrat pozablja na socialni), poleg tega bi tudi regija v gospodarskem smislu veliko izgubila, kot so povedali, saj je po analizi lesne panoge v občini, ki so jo junija letos opravili na GZS, Območni zbornici za severno Primorsko, Meblo Iverka dobro stoječe podjetje, poleg tega pa bi izgubo občutila tudi pohištvena industrija v Sloveniji. Predlogu za ohranitev delovnih mest se je pridružila tudi direktorica Zavoda RS za zaposlovanje, Območne službe Nova Gorica, Erna Kufersin – Rehberger, ki je poudarila, da obstajajo tudi s strani države navodila, da je potrebno vse narediti, da bi se ohranilo čim več delovnih mest. Direktorju Merviču pa je predlagala, naj razmisli tudi o primeru zaprtja Meblo Iverke in reševanju problema delavcev, ki se bodo v tem primeru znašli na cesti.

Župan MONG, Črtomir Špacapan, se je načeloma strinjal s sanacijo, vendar se je vprašal, " ali je smiselno še naprej vlagati tako velike napore v Iverko, glede na to, da je njena življenjska doba omejena, da je evropska zakonodaja tudi na ekološkem področju vse strožja in bo predvidoma strožja tudi v Sloveniji in da bi bila za obstoj na trgu v prihodnje nujno potrebna širitev proizvodnje, kar pa naše okolje ne prenese?" Iz omenjenih vidikov je po županovem mnenju smiselno še enkrat preučiti možnosti za prestrukturiranje proizvodnje, kar bi bilo tako za prihodnost podjetja, kot tudi za občane, vsekakor najboljša rešitev. Ker ta ne bo možna v mesecu dni, bi Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve skupaj z Mestno občino Nova Gorica in Meblo Iverka moralo najti rešitev, da se proizvodnja ne ustavi popolnoma.

Iz zaključka sestanka je bilo razvidno, da bosta direktorja Meblo Holdinga in Meblo Iverke na Mestno občino Nova Gorica poslala prošnjo za sklic izredne seje mestnega sveta, na katerem bi svetnikom predstavila svoje argumente in jih zaprosila za pozitivno mnenje za podaljšanje roka za sanacijo Mebla Iverke. V prihodnje župan načrtuje nove sestanke za razrešitev problema.