Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje z župani Kraškega mestnega okrožja v Italiji

DATUM OBJAVE 14. oktober 2003
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Župan Mestne občine Nova Gorica, gospod Mirko Brulc, je skupaj z ostalima slovenskima županoma v uvodu predstavil čezmejno sodelovanje v okviru Protokola o sodelovanju (bivše Čezmejne zaveze) kot podlage za oblikovanje Goriške čezmejne evroregije, ki bi lahko imela zelo močan politični in ekonomski pomen za obe skupnosti preko povezovanja obstoječih infrastruktur (cestne in železniške povezave, pristanišče, letališče, blagovni terminal) in storitev (zdravstvo, ekologija, vodni in energetski viri, univerza, turizem). Obenem so poudarili, da pobuda ni povezana z oblikovanjem regij oziroma pokrajin v Sloveniji in ne izključuje zamisli o širši Evroregiji, ki jo podpira predsednik Furlanije-Julijske krajine, gospod Riccardo Illy.
Župan Občine Gorica, gospod Vittorio Brancati, je izpostavil velik politični pomen sodelovanja ob meji, ki bi lahko obmejno območje na robu obeh držav preobrazilo v nov center za razvoj in rast. Odbornik za čezmejne zadeve, gospod Marko Marinčič, je poudaril, da predlog predsednika Illya o ustanovitvi širše Evroregije spodbuja predvsem mednarodno sodelovanje vključenih partnerjev (Koroška, Furlanija-Julijska krajina, Veneto, Slovenija, Istra), medtem ko Goriška čezmejna evroregija predvideva integracijo obmejnih območij, ki sta tudi sicer zgodovinsko in geografsko povezani.
Župani Kraškega mestnega okrožja so izrazili interes, da se aktivno vključijo v Protokol o sodelovanju in predvideno Evroregijo kot ustrezni institucionalni okvir za nadaljnje čezmejno sodelovanje na vseh področjih družbenega življenja. Strinjali so se, da so tovrstna srečanja zelo pomembna, saj predstavljajo pravo priložnost za obravnavo skupnih pobud, problemov in tematik širšega obmejnega značaja.