Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Akcija Jureta Franka - 43 otrok iz Sarajeva, Nove Gorice in Gorice v Torino

DATUM OBJAVE 15. februar 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Na pobudo športnega novinarja Ervina Čurliča je nekdanji vrhunski smučar iz Solkana Jure Franko sprejel vlogo nosilca olimpijskega ognja, ki je na nov trg pred novogoriško železniško postajo prispel v petek, 20. januarja 2006. Vendar, kot je povedal Jure Franko, je želel ob tej priložnosti storiti še nekaj v stilu olimpijskega miru in želje po dobrem dejanju. Tako sta se z novinarjem Ervinom Čurličem odločila, da bo Jure Franko skupaj s spremstvom športnih pedagogov na ogled moškega veleslaloma na Zimske olimpijske igre v Torinu odpeljal 43 otrok iz Sarajeva, Nove Gorice in Gorice.
Otroci so bili izbrani po naslednjih kriterijih (kot sta določila):
- morajo biti iz manj premožnih družin (to naj bi bili otroci, ki jih starši ne morejo odpeljati v tujino na počitnice)
- dosegati morajo dober učni uspeh
- naj bodo v starosti od 10-11 let, ker je to iz organizacijskih razlogov laže

Poseben status imajo otroci iz Sarajeva, saj je bilo 15 otrok izbranih iz tako imenovane SOS otroške vasi. Gre za sirote, ki so na kakršenkoli način izgubile starše. Jure Franko bo v petek, 17. februarja, odpotoval v Sarajevo, kjer se bo prvič srečal z njimi. Sarajevski otroci pa bodo v Novo Gorico pripotovali v soboto zvečer in bodo nastanjeni v Hitovem hotelu Lipa v Šempetru.
Iz Mestne občine Nova Gorica potuje 14 otrok iz vseh osnovnih šol (razen OŠ Kozare, šole za otroke s posebnimi potrebami, ker bi bilo zanje potrebno posebno spremstvo). Tako odpotujejo otroci iz OŠ Čepovan, OŠ Branik, OŠ Dornberk, OŠ Frana Erjavca, OŠ Milojke Štrukelj, OŠ Renče, OŠ Solkan in OŠ Šempas. Glede na število otrok potujejo iz vsake šole 1 do 3 –je (Iz šol z manjšim številom po 1 učenec ali učenka, iz šol z večjim številom od 2 -3.).
V Občini Gorica so prav tako izbrali otroke iz manj premožnih družin in sicer gre za člane dveh smučarskih klubov.
Vsi otroci v Torino potujejo popolnoma brezplačno, zato je to zanje posebna nagrada. Finančno pri akciji pomagata tako Mestna občina Nova Gorica, Občina Gorica kot Goriška pokrajina. Glavna partnerja v akciji, tudi po finančni plati, pa sta družbi Hit d.d. in Minerva.

ODHOD V TORINO:

Sam odhod bo zaznamovala posebna simbolika miru in sožitja. Odhod avtobusa z otroki bo namreč v nedeljo, 19. februarja 2006, ob 9. uri z novega trga pred novogoriško železniško postajo, ki simbolizira prijateljstvo in sožitje med obema Goricama in obenem predstavlja simbol združevanja Evrope. Otroke bosta pred odhodom pozdravila župana obeh Goric, Mirko Brulc in Vittorio Brancati. Objavljamo še program izleta:

Sobota, 18.2.2006
V večernih urah prihod skupine otrok iz Sarajeva in namestitev v Hit hotelu Lipa v Šempetru pri Gorici.

Nedelja, 19.2.2006
9:00 zbiranje učencev na skupnem trgu pred novogoriško železniško postajo in pozdrav županov obeh Goric
10:15 vožnja proti Torinu, postanek za kosilo, vožnja do Doline Aosta. Namestitev v domu selezijancev in večerja.

Ponedeljek, 20.2.2006
06:00 zajtrk
06:30 vožnja do prizorišča tekme v Sestrieru.
09:30 ogled moške veleslalomske tekme.
12:00 ogled centra italijanske olimpijske reprezentance- kosilo
15:00 ogled centra slovenske olimpijske reprezentance - malica
16:00 povratek v Dolino Aoste

Torek, 21.2.2006
09:00 po zajtrku odhod proti Gorici (med vožnjo postanek za kosilo)
18:00 prihod v Novo Gorico


Vsaka skupina otrok bo imela 2 spremljevalca.