Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Obnovitev vodnjaka na izviru Studenec pri Podlaki s pomočjo Heliosovega sklada

DATUM OBJAVE 16. junij 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V prijavi projekta je zapisana naslednja obrazložitev: "Vodni kompleks izvira Studenec ima anfiteatralno obliko in leži ob cesti, ki pelje iz Podlake k Madonom. V osi jugozahod – severozahod stoji na spodnjem najnižjem delu ob cesti zelo velik kal. Nad njim, na podzidani terasi oba vodnjaka, ki sta rustikalno zgrajena iz neobdelanega kamna..… Vzhodni, manjši vodnjak, so ljudje uporabljali tako, da so iz njega ročno dvigali vodo za pranje. Medtem ko je zahodni, večji, služil za pitno vodo, je kal služila za napajanje živine. Celoten kompleks ima etnološke, sociološke in zgodovinske vrednote, saj se je na celotni Banjški planoti v tej edinstveni obliki ohranil le na tem kraju."
Gre za objekt lokalnega pomena, saj v obstoječih vodnjakih voda nikoli ne presahne, zato je za te kraje še toliko bolj pomembna obnovitev kompleksa. Vas Podlaka je namreč vezana na vodo kapnico. V sušnih obdobjih z vodo iz vodnjakov napajajo živino. Vodni kompleks naj bi bil obnovljen do konca novembra 2005.
Prihodnje leto bo Mestna občina Nova Gorica na razpis Heliosovega sklada prijavila vodnjak Zagrad v Solkanu. Vodnjak zdaj nima vode zaradi gradnje predora na solkanski obvoznici, vendar se je Direkcija Republike Slovenije za ceste zavezala, da bo potem, ko bo končan podzemni rov za vodo, ponovno speljala vodo v ta vodnjak. Pridobitev sredstev iz sklada bi omogočila celostno obnovo in ureditev vodnjaka.