Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dan Rezije v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 13. junij 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V sredo, 15. junija 2005, ob 14. uri bo v avli Mestne občine Nova Gorica na vrsti prva prireditev, posvečena Reziji. To bo odprtje razstave "POVEJ MI PRAVLJICO / RACCONTAMI UNA FAVOLA / PRAVI MI NO PRAVICO" avtorice Lorenzine Di Biasio. Lorenzina di Biasio je po rodu Rezijanka, ki sedaj živi v Milanu, kjer se od leta 1995 predaja predvsem fotografiji. Obiskovala je tečaje v Milanu, imela je veliko samostojnih in skupinskih razstav. Leta 2003 je posebno fotografsko razstavo posvetila babicam in dedkom iz Rezije z naslovom “Pravi mi no pravico / Raccontami una favola”. Naslednje leto je te fotografije objavila v svoji prvi knjigi. Istočasno bomo odprli tudi razstavo z naslovom BRUSAČI IZ REZIJE / ARROTINI DI RESIA / BRÜSARJI Z REZIJE".

V četrtek, 16. junija 2005, ob 14. uri bo župan Občine Rezija Sergio Barbarino v imenu Rezijanov na seji Mestnega sveta MO Nova Gorica v veliki sejni dvorani mestne občine pozdravil svetnice in svetnike.

V soboto, 18. junija 2005, pa organiziramo Dan Rezije v Novi Gorici, celodnevno prireditev, ki bo skušala kar najbolje predstaviti Rezijane in njihovo kulturo. Prireditev se bo začela ob 10. uri, ko bodo rezijanski brusači na ploščadi pred trgovino Tuš na ulici Gradnikove brigade in na mestni tržnici na Delpinovi ulici v Novi Gorici ponujali svoje usluge.

Ob 11. uri se bodo brusači preselili na Bevkov trg, kjer bo do 13. ure potekal kulturni program z nastopom folklorne skupine Val Resia in godcev, prikazom razvoja brusaštva in turistično predstavitvijo Rezije.

Otroci se bodo zagotovo razveselili programa za otroke, ki se bo začel ob 17. uri na Bevkovem trgu. Do 19. ure bodo lahko poslušali pravljice iz Rezije, prikazane bodo otroške igre, dogajanje na Bevkovem trgu se bo zaključilo z nastopom folklorne skupine Val Resia.

Vrhunec celodnevnega dogajanja bo ob 20.30 v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, ko se bo začela zaključna prireditev z naslovom Večer Rezije. Na njem bo prikazan dokumentarni film o rezijanskem narodnem parku, nastopila bo folklorna skupina, prebirale se bodo pesmi pesnikov Silvane Paletti, Rina Chineseja in Renata Quaglia v rezijanščini in slovenščini. Nastopajoče iz Rezije bo pozdravil župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc.
Brezplačne vstopnice za "Večer Rezije" bo mogoče dvigniti na blagajni Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica od srede, 15. junija, do petka, 17. junija, od 10. ure do 12. ure in od 15. ure do 17. ure, ter v soboto, 18. junija uro pred predstavo.

V primeru slabega vremena se nam bodo brusači predstavili pred vhodom v občinsko stavbo, ostali program pa se bo odvijal v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica.

Program prireditev je objavljen na spletnih straneh Mestne občine Nova Gorica – www.nova-gorica.si in na plakatih.