Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pozdravni nagovor župana MO Nova Gorica Mirka Brulca na srečanju z Vlado RS v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 19. april 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovani!

Čeprav vem, da vam kraji, ki ste jih danes obiskali, niso neznani, pa vseeno upam, da ste v današnjem dnevu izvedeli veliko novega o utripu in življenju ob tej izpostavljeni in tolikokrat preizkušeni zahodni meji slovenstva. Ljudi je tukaj zgodovina naučila vztrajnosti, potrpežljivosti, zanašanja na lastne moči, a tudi puntarstva in upiranja krivici. Predvsem pa jih je naučila opazovati, kaj imajo drugod bolje urejeno, in s trmasto iznajdljivostjo to uporabiti in nadgraditi. Že zelo zgodaj pa so se morali soočiti z dejstvom, da za obstanek ni dovolj le srce, slovenski jezik, pač pa je potrebna tudi gospodarska moč. Razvita infrastruktura, primerno in vzpodbudno tehnološko okolje, varovanje narave, naklonjena in razvojno usmerjena država s smiselnim administrativnim in davčnim sistemom so pogoj za neprestano uspešno preizkušanje lastne vrednosti izven domačega dvorišča. Odtod izhaja temeljna skupna zahteva županov po takojšnji uvrstitvi 4. razvojne osi v velike državne razvojne prioritete. Na to temeljno os, ki povezuje celotno Soško dolino, dolino Idrijce in Goriško oz. Vipavsko se navezujejo vsi že dokončani ali pa le začeti projekti, vse uspešne zgodbe ali pa le ideje, če hočete. Novi časi ter padec meje, zahtevajo takojšnje ukrepanje. Veliko smo storili sami. Kaninski center, Kobariško, Tolminsko, Eta, Kolektor, Salonit, nezadržna rast na vipavskem, posebej v Ajdovščini, Ciciban Miren, Brda, povsod so nove ideje, nova pripravljenost. Šempetrska Iskra, v Novi Gorici Hit, Mip, Gopan, številna uspešna mala podjetja. Univerza, šole, kulturne inštitucije, športni objekti. Toda, brez države ne bo šlo. Potrebni so veliki zamahi, potrebno je oblikovati regije in jim dati ustrezna pooblastila.
Potrebno je razmišljati o Evroregiji – kot neinstitucionalni obliki koordiniranja in krepitve moči območja z obeh strani meje. Potrebno je odločiti o zabaviščnem centru. Ne gre le za igralništvo. Gre za pravilno dojemanje potreb in smeri razvoja v globalnem svetu. Priložnosti so tu. In ni vedno le denar ovira. Najdejo se vlagatelji, ki potrebujejo le jasno predstavo o tem ali so prišli v prijazno okolje, med odprte ljudi, ali pa so nam pravzaprav v napoto, ker terjajo naše odločitve. Da smo pri tem previdni, da se ne pustimo kar kupiti, pa nam štejejo le v plus. In ljudje ob tej zahodni meji smo morali biti vedno previdni. Drugače bi bile te doline prazne ali pa tuje. Na koncu upam, gospod predsednik, da danes niti vi, niti vaši sodelavci, niste preveč utrujeni. Upam, da ste pri nas preživeli tudi lep in prijeten dan, kajti mislim, da ste imeli kaj videti.