Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Obvestilo glede ukrepov ob pojavu ptičje gripe v Sloveniji

DATUM OBJAVE 21. februar 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana


VETERINARSKA UPRAVA
REPUBLIKE SLOVENIJE

VETERINARSKA INŠPEKCIJA
Nova Gorica, Tolminskih puntarjev 4
tel.: 05 33 02 270, fax: 05 33 02 280


O B V E S T I L O

Ptičja gripa (Aviarna influenca) je v prvi vrsti bolezen ptic. Človek zboli izjemoma. Prenašajo jo vse vrste ptic, še posebej divje vodne ptice, ki se ob selitvi zadržujejo ob odprtih vodah in pri tem v okolje izločajo virus.

Da bi v kar največji možni meri preprečili širjenje okužbe, je NAJBOLJ POMEMBNO, da onemogočimo stik divjih ptic z domačo perutnino oz. domačimi pticami.

To storimo tako, da perutnino in druge ptice gojimo v zamreženih oz. zaprtih prostorih, glede na stopnjo tveganja na posameznih območjih v Sloveniji.
V kolikor perutnine ne moremo gojiti na opisan način, je najbolje, da perutnino, dokler na našem območju okužba še ni ugotovljena, pobijemo ter uporabimo oziroma zamrznemo.
V kolikor za napajanje perutnine uporabljamo površinsko vodo, do katere imajo dostop divje ptice, jo moramo prekuhavati. Najbolje je če perutnino krmimo in napajamo v zaprtih prostorih.
Ko v naravi naletimo na posamezno mrtvo ptico, je pomembno, da se je ne dotikamo z golimi rokami, najbolje da jo primemo z vrečko, ki jo nato potegnemo čez ptico in vse skupaj odnesemo na NVI-higiensko službo v Novi Gorici.
Če najdemo 3, 5 ali več poginjenih ptic, večjo ptico ali vodno ptico pa obvestimo NVI-higiensko službo v Novi Gorici ali Veterinarsko upravo OU Nova Gorica.

Naštete ukrepe moramo upoštevati povsod, saj le tako sami lahko največ storimo za preprečitev pojava in širjenja ptičje gripe.

VURS
OU Nova Gorica