Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana MO Nova Gorica Mirka Brulca na osrednji slovesnosti ob vstopu Slovenije v EU v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 01. maj 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovani !

V veliko čast in veselje mi je, da vas lahko pozdravim v mestu vrtnic kot gostitelju velike svečanosti ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo, ki je obenem skupno praznovanje Nove Gorice in Gorice ob tej zgodovinski prelomnici.

Občutki, ki me preplavljajo na ta veliki dan, so večplastni in zelo barviti. So taki, da jih je težko izraziti z besedami. Morda bi šlo bolje, če bi lahko srce govorilo. Tudi misli segajo v preteklost in še bolj v prihodnost.

Ponosen sem na to, da sem državljan republike Slovenije. Države, ki danes pokončno in ponosno vstopa v veliko družino enakopravnih evropskih narodov. Države, ki, čeprav mlada, ni brez državniške tradicije in je že dolga stoletja, od Karantanije naprej, preko tolminskih puntarjev, Maistrovih borcev pa vse do hrabrih Tigrovcev, polagala kamenčke v mozaik ohranjanja in utrjevanja svojega nacionalnega statusa in nacionalne pripadnosti. Potem je prišla 2. svetovna vojna in naše partizansko odporniško gibanje, ki je, poleg drugega, tudi pred celim svetom potrdilo naš boj za svobodo, na Primorskem tudi skupaj z italijanskimi partizani. In nenazadnje, zadnji vrhunec pred današnjim smo doživeli leta 1991, ko smo s samostojnostjo Slovenije kronali naše stoletne želje po suverenosti in neodvisnosti.

Še posebej sem ponosen na to, da sem občan Mestne občine Nova Gorice. Tu živeči ljudje se zavedamo, da nova realnost v Evropski uniji ne prinaša samo prednosti, ampak tudi mnoge stranske učinke. Vseeno to prelomnico jemljemo kot izziv in ne kot razlog za zaskrbljenost. Imamo vizijo razvoja in Novo Gorico vidimo kot povezovalni element med vzhodom in zahodom, kot stično točko, ki povezuje različna gospodarstva, različne kulture in različne ljudi. Svojo optimistično noto opiram na dosedanje izkušnje, saj naša navezanost na Evropo, preko čezmejnega sodelovanja in z veliko pomočjo slovenske manjšine v Italiji, ni od včeraj.

Veselim se novih priložnosti, novih doživetij in novih preizkušenj. Iz vsega srca želim svoji Novi Gorici čim več blagostanja in napredka, Evropi in celemu svetu pa čim več miru in ljubezni. Kot občan in župan te občine bom storil vse, da naboj odprte in partnersko usmerjene skupnosti s pridom izkoristimo in v novi združbi, med novimi prijatelji, žanjemo še več uspehov in dosežkov.

Vsem obiskovalcem nocojšnje slovesnosti želim, da bi vam večer minil v znamenju radosti, veselja in prešernega razpoloženja, vsem dragim gostom pa, bi se prijetno počutili med nami in da bi dober glas o Novi Gorici ponesli širom po svetu.

Hvala!