Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Osrednja slovesnost - SKUPAJ V EVROPI - 30. aprila 2004 ob 21. uri na novem trgu v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 26. april 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Večer, katerega umetniški koncept je zasnoval Giacomo Carissimi, se bo začel ob 21h z nastopom slovenske (Avtomobili) in italijanske (Mamud band) glasbene skupine, ki bosta občinstvu ponudili mladostne plesne ritme. Ob 21h 45 je predviden prihod najvišjih političnih gostov (med katerimi so g. Anton Rop-Predsednik vlade R. Slovenije, g. Borut Pahor-Predsednik slovenskega parlamenta in državni podsekretar Ministrstva za zunanje zadeve vlade republike Italije, g.Roberto Antonioni). Oder, ki bo obsegal dobrih 15 metrov, bo gostil glasbenike dveh orkestrov, ki bodo zaznamovali osrednji del večera: Slovenska filharmonija iz Ljubljane in Teater Verdi iz Trsta, ki se nam bodo predstavili pod taktirko slovenskega dirigenta g. Uroša Lajovica. Med izvajanimi skladbami bomo lahko prisluhnili nekaterim najbolj znanim arijam iz italjanske glasbene zakladnice (Verdi, Moč usode, Uvertura; Verdi, ‘Libiam, Libiam’ iz Traviate); in izboru sugestivnih skladb slovenske glasbene panorame( Kozina, Bela Krajina, Ramovž).
Po pozdravnih govorih obeh županov, g.Mirka Brulca, prvega moža Nove Gorice, in g.Vittorio Brancatija, prvega moža Gorice, bo nastopil eden izmed bolj spektakularnih trenutkov večera, in sicer nastop skupine Katakló, ki obsega 10 atletov plesalcev pod vodstvom večkratne prvakinje v ritmični gimnastiki, Giulia Staccioli, in svetovnega prvaka v odbojki, Andrea Zorzi, ki bodo občinstvu ponudili neverjetni koktalj akrobatskih točk z break dancom in hip-hopom. Nekaj minut pred polnočjo, po uradnih govorih častnih gostov, bomo prisostvovali odkritju mozaika, ki ga je ustvaril Franco Vecchiet, tržaški umetnik slovenskega rodu. Dva angelska akrobata, ki ju bosta spremljali slovenska in italijanska himna, se bosta spustila izpod neba, da bosta odkrila sugestiven mozaik, ki je pokrit z dolgimi in barvnimi trakovi,medtem ko bo stotina slovenskih in italijanskih otrok praznično pozdravila oba župana.
Ob polnoči bo orkester na odru zaigral evropsko himno, medtem ko bo ognjemet osvetlil nebo. Zabava se bo nadaljevala na ulicah do 3h zjutraj z glasbo in plesi skupine Mamud band in ostalih predvidenih glasbenih skupin.
Fasada stavbe postaje Transalpinskega trga ta slavnostni večer preoblikovana v samostojni umetniški element bogatega sugestivnega izraza, za katero se moramo zahvaliti sodelovanju podjetja Le grandi Immagini, ki je specializirano za scenografske projekcije in sodeluje z največjimi italijanskimi umetniki, med katere spadajo Bocelli, Battiato, Zucchero, Jovanotti, Vasco Rossi.
Medijska pokritost dogodka je izjemna: več kot 140 novinarjev s cele Evrope je že potrdilo prisotnost zvečer 30.aprila. Za direkten prenos bo skrbela TV Slovenija 1, ki bo predvajala uradne posnetke proslave Evroviziji. Informativni bloki in povezave na vseh treh mrežah Rai bodo potekale ob pričetkih televizijskih poročil. Od 23h20 do po polnoči bo na televiziji Rai Tre v oddaji Primo Piano več kot 40 minutni direktni prenos. Povezavo s trgom pa so potrdili tudi že La 7, Sky tv, Radio 24.
Nekateri originalni video posnetki, ki jih je omogočilo sodelovanje regijskega tržaškega sedeža Rai in TV Koper-Capodistria, bodo projecirani na šestih velikih ekranih, ki bodo postavljeni tako na odru kot na ulici.
Pomembne številke v zvezi z dogajanjem na trgu: 3 tisoč gledalcev z običajno karto , predvidena množica več kot 10 tisoč ljudi, 200 najvišjih političnih gostov protokolarnih služb, 220 slovenskih visokih gostov, 220 italijanskih visokih gostov, delegacija 60-ih diplomatov iz Vatikana.