Nastavitev zasebnosti

Županovo sporočilo za javnost v zvezi s Politehniko Nova Gorica

DATUM OBJAVE 22. februar 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Časopis Primorske novice je dne 16.02.05 objavil prispevek Katje Željan z naslovom "Politehnika gre morda v Gorico", dne 21.02.05 pa še prispevek Irene Turel "Občina mačeha hčeri". Oba članka, ki se nanašata na zagotavljanje prostorskih pogojev za delovanje Politehnike Nova Gorica, navajata nekatera neresnična dejstva in za pravilno razumevanje terjata dodatna pojasnila.

Zavedajoč se pomena razvoja visokošolskih in podiplomskih programov na območju Goriške, je mestna občina skupaj z Institutom "Jožef Štefan" iz Ljubljane že leta 1995 ustanovila Fakulteto za znanosti o okolju, ki se je leta 1998 preimenovala v Politehniko Nova Gorica.

Čeprav zagotavljanje materialnih pogojev za potrebe visokega šolstva v skladu z zakonom o lokalni samoupravi ni naloga občine (sredstva za te namene mora zagotavljati država), si mestna občina v skladu z možnostmi prizadeva za razvoj visokega šolstva na širšem območju Goriške. V ta namen smo doslej zagotavljali sredstva za najem prostorov, potrebnih za delovanje Politehnike.

Ob koncu leta 2003 sta kot soustanovitelja pristopila tudi Znanstveno-raziskovalni center SAZU in Občina Ajdovščina. Prispevek mestne občine je v primerjavi s prispevkom drugih lokalnih skupnosti daleč največji. Prav zato smo presenečeni nad izjavo predsednika Politehnike, dr. Danila Zavrtanika, ki mestni občini očita neambicioznost, za zgled pa postavlja ajdovsko občino. Slednja je od Ministrstva za obrambo RS za cca. 6 milijonov SIT kupila staro vojašnico in jo podarila Politehniki, poleg tega pa vložila v komunalno opremo še 10 milijonov SIT. Gotovo je to lahko zgled občinam, ki doslej še niso prispevale ničesar, ne more pa biti zgled mestni občini, ki je za delovanje Politehnike doslej namenila že preko 440 milijonov SIT.

Velik del teh sredstev predstavljajo stroški za nakup stavbe bivšega Primexa, ki jo mestna občina (obročno) odplačuje. Mestna občina bo sredstva za potrebe Politehnike zagotavljala tudi v prihodnje, saj bomo obroke za poslovno stavbo v Rožni Dolini (cca. 65 milijonov SIT letno) plačevali še nadaljnjih sedem let. Za najem drugih prostorov, ki jih Politehnika uporablja, in za izvajanje programov pa letno namenjamo skoraj 20 milijonov SIT.

Ob nakupu objekta bivšega Primexa so bili v stavbi tudi najemniki, ki so imeli sklenjene veljavne najemne pogodbe. Pred iztekom teh pogodb je prenehanje najemnega razmerja možno samo s soglasjem najemnikov. Po prenehanju najemnih razmerij bodo vsi prostori v stavbi namenjeni Politehniki.

Poslovne prostore v stavbi trenutno uporabljajo še naslednji najemniki:
• Trgovina Panal d.o.o. (112 m2) bo izpraznjena v roku 14 dni.
• Trgovina in servis Mazda - Auto rent d.o.o. (111 m2) bo izpraznjena do 30.06.05
• Servisna delavnica Pikatronik Ačko Bruno s.p. (pisarna 15 m2, delavnica 34 m2) bo izpraznjena do 30.06.05;
• Restavracija Ana Kovše s.p. ima najemno pogodbo za 450 m2 do 31.12.07;
• Pogodbe za določen čas imajo še štirje najemniki, ki skupaj zasedajo 180 m2 pisarn in eno delavnico;
• Zaklonišče brez najemne pogodbe uporablja glasbena skupina, ki je pričela uporabljati prostore še v času prejšnjega lastnika in se noče prostovoljno izseliti, zato je vložena tožba.

Politehnika uporablja prostore v poslovni stavbi v Rožni Dolini brezplačno, poleg tega pa mestna občina krije tudi stroške investicijskega vzdrževanja. Glede na to ni nobene potrebe, da bi Politehniki objekt "podarjali" ali zadeve urejali na drugačen način, kot to velja za ostale zavode.

Mestna občina se zaveda, da ima kot ustanoviteljica Politehnike obveznosti in tudi pravice, da skupaj z drugimi ustanovitelji odloča o nadaljnjem razvoju ustanove. Pričakovali bi, da bomo kot ustanovitelji predhodno obveščeni o nameravani selitvi na druge lokacije (sosednjo Gorico) in bomo o tem skupaj z ostalimi ustanovitelji tudi soodločali. Novico smo žal izvedeli iz časopisa in ne na drugačen, za ustanovitelja bolj primeren način.

Mestna občina si že od leta 2002 za potrebe Politehnike prizadeva od države pridobiti Laščakovo vilo v Rafutskem parku. Že pred izselitvijo Zavoda za zdravstveno varstvo smo odkupili del parka in Ministrstvo za zdravje obvestili, da smo zainteresirani za odkup objekta in preostalega dela parka.

Po izpraznitvi smo v letu 2004 ponovno zaprosili Ministrstvo za zdravje, da bi Vilo Rafut s parkom odstopilo mestni občini. Podobno prošnjo smo v januarju 2005 naslovili tudi na sedanjega ministra. Ministrstvo nas je v odgovoru dne 31.01.05 obvestilo, da je bila nepremičnina dne 30.09.04 prenesena na Ministrstvo za šolstvo, ki je objekt in del parka preneslo v upravljanje ZRC SAZU. Objekt in park ostajata torej še naprej v lasti države.

Doslej nas nihče ni informiral o tem, kakšne načrte ima SAZU s stavbo in delom parka. O tem lahko sklepamo zgolj iz članka z naslovom "Občina mačeha hčeri", kar pa verjetno ni najbolj primeren način seznanitve.

Pričakujemo, da bomo o načrtih lastnika (in upravljavca) vile in parka obveščeni na primeren način. Potem bomo res na potezi, da se odločimo, kaj s preostalim delom parka, ki je v lasti mestne občine. Podpreti nameravamo vse predloge, ki bodo prispevali k ohranitvi tega kulturnega spomenika in njegovi odprtosti za javnost.

V mestni občini smo bili z dopisom predsednika Politehnike dne 14.02.05 seznanjeni s problematiko prostorske stiske Politehnike. Po svojih močeh se bomo vključili v reševanje te problematike.

Zaradi pospeševanja razvoja visokega šolstva v regiji je Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z Občino Šempeter-Vrtojba in nekaterimi gospodarskimi subjekti (Hit, Iskra Avtoelektrika, Meblo Holding, Goap, Primorje) ter Gospodarsko zbornico ustanovila tudi Visokošolsko in raziskovalno središče Primorske (VIRS). V tekočem letu mestna občina namenja tej ustanovi 12,3 milijona SIT.

VIRS je ustanovljen s ciljem pospeševanja razvoja visokega šolstva v regiji. Njegova naloga je, da pripravlja in usklajuje pobude za razvoj novih izobraževalnih programov in raziskovalnih projektov. Tudi vse druge občine v regiji so povabljene, da se tej ustanovi priključijo. Obžalujemo, da v Politehniki doslej še niso našli časa, da bi s predstavniki VIRS-a sedli za skupno mizo in se pogovorili o medsebojnem sodelovanju. Medsebojno sodelovanje je nujno za nadaljnji razvoj izobraževanja na višji, visoki in podiplomski stopnji ter skupen nastop v odnosu do države.

Ni mogoče pričakovati, da bi vso potrebno infrastrukturo za potrebe visokega šolstva zgradila kar mestna občina sama. Mestna občina poleg obstoječih sredstev (cca. 85 milijonov letno) v Načrtu razvojnih programov v letih 2006 do 2008 planira za potrebe visokega šolstva dodatna sredstva v višini 350 milijonov SIT.

Preostala sredstva bodo morale zagotavljati tudi druge občine, zainteresirani gospodarski subjekti in zlasti država. Samo na ta način bomo lahko zagotovili potrebne infrastrukturne pogoje za razvoj visokega šolstva.

Župan
Mirko Brulc