Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županov govor na novoletnem sprejemu direktorjev podjetij in javnih zavodov ter ravnateljev

DATUM OBJAVE 27. december 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovani gospodarstveniki, dragi ravnatelji, pozdravljeni novinarji!December je vedno tisti čas, ko se ozremo v leto, ki je za nami in skušamo analizirati minule dogodke. V želji, da bi bili čim bolj koristni za družbo, ki nas obdaja, skušamo vsako leto delo opraviti čim bolje. Nekateri vodite podjetje, drugi šole in zavode, mi v upravi občino. Vsem nam je zagotovo skupno to, da se po svojih najboljših močeh trudimo za uspehe in napredek, zato bi se vam ob tej priložnosti želel iskreno zahvaliti za vso vašo energijo, ki jo vlagate v to, da nam bo jutri še bolje! Vsak gospodarski uspeh, vsako izboljšanje kulturne ponudbe, vsak dosežek v izobraževanju je pomemben in velik, zato zares hvala.

Leto 2004 je bilo za Mestno občino Nova Gorica zagotovo posebno. Predvsem mislim na dogajanje povezano z vstopom Slovenije v Evropsko unijo in na proslavo z naslovom Skupaj v Evropi 30. aprila na novem trgu na meji, ki je glas o Novi Gorici in Goriški ponesla v svet. Ponujeno priložnost za promocijo smo skušali kar najbolje izkoristiti, še dogradili pa smo jo s srečanjem gospodarstvenikov iz vzhodne Evrope, za katerega si želimo, da bi se v prihodnje razvil v vsakoletno srečanje gospodarstvenikov in politikov iz držav, bodočih pristopnic Evropski uniji. Na prvem srečanju so bili sprejeti nekateri sklepi, med katerimi ta, da bo Mestna občina Nova Gorica kot pobudnica Regionalnega gospodarskega foruma ob pomoči Ministrstva za gospodarstvo Republike Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije organizirala 1. Regionalni gospodarski forum, ki bo potekal maja 2005 v Novi Gorici. Glavne teme, ki bodo obravnavane na forumu, bodo izmenjava izkušenj pri vključevanju v Evropsko unijo in obvladovanje vplivov globalizacije na regionalna gospodarstva ter možnosti za pridobivanje finančnih sredstev za skupne mednarodne projekte, ki jih je pripravljena sofinancirati EU. Obenem naj bi na vsakem forumu predstavili posamezno evropsko regijo, za prihodnje leto je predlog severna Italija.

Ob meji se vedno razvija poseben način življenja, povezan s sobivanjem z drugimi. Letošnje leto se mi je zdelo prelomno tudi v načinu sprejemanja sobivajočih in v krepitvi čezmejnega sodelovanja. Številni dogodki, ki smo jih uspeli pripraviti skupaj z Občino Gorica, so zagotovo prispevali k boljšemu razumevanju in spoznavanju drug drugega, kar se kaže tudi v bolj odprtem zanimanju za slovenščino, našo kulturo in način dela. Zagotovo so premiki tudi na področju gospodarstva, vstop Slovenije v Evropsko unijo pa je prinesel tudi boljše osnove za gospodarsko sodelovanje, obenem pa seveda tudi večje izzive, ki pa seveda niso vedno enostavni. Želim si, da bi izkušnje vseh vas, ki delate v tem obmejnem prostoru, pozitivno izkoristili in obrnili v prid razvoju gospodarstva v občini. Vse bolj bo potrebno združevati moči, saj smo za individualne prodore velikokrat prešibki v primerjavi s sosedi. V slogi je moč in tega bi se morali vse bolj zavedati in to seveda upoštevati.

Zlasti bi želeli v občini obrniti stvari na bolje na področju gospodarstva. Čeprav gospodarstvo ni med primarnimi nalogami občine, pa ostaja naša trdna zaveza, da bomo ustvarjali čim boljše pogoje za razvoj gospodarstva. Letos smo tako v okviru Sklada za razvoj malega gospodarstva razpisali kar za 570 milijonov tolarjev brezobrestnih posojil. Zanimanje je veliko, prejeli smo že preko 70 vlog.

Drugi ukrep na tem področju so poslovne oziroma obrtne cone. Najbolj daleč je cona v Solkanu, načrtujemo pa še obrtna območja na Okroglici, v Volčji Dragi in v nekdanjem glinokopu Goriških opekarn. S tem bomo pridobili nova delovna mesta in nove dejavnosti, ki sodijo v take zaokrožene komplekse in ne obremenjujejo okolja.

Neprofitne storitvene dejavnosti se v naši občini izvajajo na visokem kakovostnem nivoju. Več kot 20 zavodov, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj smo, ima dobre pogoje za izvajanje storitev občanom, saj smo v preteklosti in bomo tudi v prihodnosti veliko vlagali v prostore in opremo. Organiziranost zavodov s področja družbenih dejavnosti pa je v mnogih primerih medobčinska ali celo regijska, kot sta npr. bolnica in knjižnica. Problem ostajajo težave pri financiranju teh institucij, kadar niso v državni lasti in kadar zakonodaja to vprašanje prepušča neposrednemu dogovarjanju med lokalnimi skupnostmi. Praksa vse bolj zahteva ustanovitev regije. V Novi Gorici, ki je nekakšen center tega območja, se opravlja kar nekaj nalog za širše območje, ne samo za samo mestno občino. Pogajalska izhodišča do države bi se z ustanovitvijo regije izboljšala, okrepili bi naš položaj. Osebno sem za ustanovitev Severno primorske regije, saj so na našem koncu položaj in razmere popolnoma drugačne od južne Primorske. Na našem področju pa bo zagotovo potrebno strniti moči in enotno nastopati, kajti le v skupnem delu je moč, razdrobljenost nam zgolj škodi, posledice pa nato čutimo vsi.

Enotnost bomo morali pokazati tudi pri razvoju visokega šolstva. Ustanovitev Visokošolskega središča za severno Primorsko je zagotovo dober začetek, ki bo lahko sčasoma obrodil sadove. Potekajo že pogovori z različnimi fakultetami, med drugim tudi s Primorsko univerzo, trudimo pa se tudi za vzpostavitev skupne univerze za mednarodne odnose in pravo s sosednjo Gorico. Prepričan sem, da se bosta vztrajnost in trdo delo na tem področju obrestovala.

V košari enega leta je v delovanju in investicijah občine še veliko drugih stvari, za vse bi zmanjkalo časa. Želel sem vam prikazati le tiste vidnejše, da bi razumeli, da v upravi ne držimo križem rok, ampak se trudimo in delamo za dobro nas vseh.

Ob koncu leta vam torej želim veliko poslovnih uspehov in osebne sreče. Želim vam tudi, da bi božične in novoletne praznike preživeli čim lepše, novo leto pa naj bo vaš nov izziv! Srečno in hvala.