Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana MO Nova Gorica Mirka Brulca na srečanju sindikalnih organizacij v Novi Gorici 1. maja 2004

DATUM OBJAVE 01. maj 2004
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Spoštovane udeleženke in udeleženci sindikalnega srečanja, spoštovani gostje!

V veliko čast in veselje mi je, da vas lahko pozdravim na današnji prireditvi, ki obeležuje 2 praznika hkrati: poklon delu in slovesni trenutek ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo.Vzemimo to naključno sovpadanje kot simboliko, ki nam sporoča: 1. maja gremo v Evropo zato, da gremo na bolje in ker pričakujemo v Evropi višji standard, več blagostanja in več posluha za delavske pravice ter višje vrednotenje fizičnega in umskega dela.

Prav v našem obmejnem prostoru so bile pred 30 in več leti sindikalne povezave tiste, ki so utirale pot odpiranju meje in čezmejnemu sodelovanju. Danes pa moramo združeno Evropo začutiti kot tisti okvir, ki tudi sindikalnemu gibanju širi manevrski prostor in krepi njegove mobilizacijske sposobnosti.

Predlagam, da gre tudi iz tega srečanja lastnikom kapitala širom po Evropi sporočilo: "Prostor je odprt za pretok blaga in kapitala, toda tudi za sinergijo delavskega združevanja in za
solidarnost delavskih množic, kadar bo šlo za uveljavljanje naših zahtev in našega položaja v družbi.
Delavci gremo v Evropo zniževat tedenski delavnik, zviševat delavske plače, krajšat pokojninsko dobo in ne obratno."
Današnja priložnost, ko z ramo ob rami stopate delavci z obeh strani meje, je pravi trenutek, ko lahko socialnim partnerjem, s katerimi se pogajate o vaših pravicah, pokažete in dokažete, da bodo v bodoče imeli opravka s še močnejšim, bolje organiziranim in internacionalno povezanim sogovornikom.


Sinoči smo na tem prostoru proslavili vstop Slovenije v Evropsko unijo. Kot župan mestne občine Nova Gorica sem ponosen na to, da se je pri nas odvijala ena največjih slovesnosti ob največji širitvi Evropske unije v zgodovini. Ta odločitev ima namreč veliko sporočilno vrednost: Ne pozabite, da je naš primer edini, ko se pod evropsko blagovno znamko ne združujejo samo države, temveč tudi mesta. Ne govorim o administrativni združitvi, toda v vsebinskem in funkcionalnem smislu naši dve mesti, Nova Gorica in Gorica, iz dneva v dan bolj dihata kot enoten organizem. To sožitje pa seveda ni od danes, niti od včeraj.
Veliko let in desetletij je bilo potrebnih, da smo zgradili ta most zaupanja, presegli stare predsodke, premagali birokratske ovire in odprli pot polnokrvnemu sodelovanju in medsebojni podpori na mnogih področjih. Ni preveč drzna trditev, da sta bili Nova Gorica in Gorica znanilki pomladi, če govorimo o zgodovinskem združevanju Evrope in preseganju razlik, ki sta jih nekoč povzročala dva družbeno-ekonomska sistema.
Novogoričanke in Novogoričani se zavedamo, da nova realnost v Evropski uniji ne prinaša samo prednosti, ampak tudi mnoge stranske učinke. Vseeno to prelomnico jemljemo kot izziv in ne kot razlog za zaskrbljenost. Imamo vizijo razvoja in Novo Gorico vidimo kot povezovalni element med vzhodom in zahodom, kot stično točko, ki povezuje različna gospodarstva, različne kulture in različne ljudi. Veselim se novih priložnosti, novih doživetij in novih preizkušenj.

Iz vsega srca želim svoji Novi Gorici čim več blagostanja in napredka, Evropi in celemu svetu čim več miru in ljubezni, vam, delavcem, pa čim višji nivo zaščite vaših delavskih pravic ter čim več koristi od združene Evrope.

Še enkrat: prisrčne čestitke ob vašem delavskem prazniku ter zvrhan koš radosti, veselja in dobre volje v nadaljevanju današnje manifestacije.
Srečno!