Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novi trg na meji - prehajanje meje

DATUM OBJAVE 06. januar 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Časopisa Primorski dnevnik in Il Piccolo sta včeraj objavila članek z naslovom Ilegalci, vendar samo pozimi - "Clandestino. Ma solo in inverno". V njem avtorja, Igor Devetak in Guido Barella, obravnavata problem prehajanja meje na novem trgu na meji pri novogoriški železniški postaji, na katerem je gibanje omejeno samo na področje trga, že vstop v bar na tej ali oni strani pa pomeni kršitev omejitve gibanja. Ljudje si želijo bolj odprte meje, ki pa bo verjetno ta status dosegla šele s padcem Schengenske meje. Župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc je o vsebini obeh člankov izdal sporočilo za javnost:

Spoštovani!

Z velikim zanimanjem sem prebral oba članka in rad bi o njuni vsebini povedal sledeče:

Tako slovenski kot tudi italijanski policiji izrekam zahvalo za zelo korektno delo in dobro sodelovanje na področju meje. Obe policiji z opozarjanjem in drugimi ukrepi zgolj opravljata svoje delo, ki sta mu pač zavezani v skladu z veljavnimi zakoni, in se obenem zavedam, da se tudi policisti na meji večkrat znajdejo v neprijetnem položaju. Vsi skupaj smo potisnjeni v absurd tega, da ne moremo ne Novogoričani čez trg na pijačo v Hotel Transalpina, ne Goričani čez trg na pijačo v bar na novogoriški železniški postaji. Do takrat, ko bo padla Schengenska meja, žal ne gre pričakovati nič boljšega položaja glede prehajanja meje, kar pa ni krivda ne obeh policij, ne obeh občin, ne obeh mest.
Predvsem nas veseli, da hodijo ljudje skupaj na pivo. To je en dokaz več, da obstajajo med ljudmi z obeh strani meje živi in prijateljski stiki in da naši napori, da bi jih razbremenili vseh birokratskih ovir, niso zaman. Zelo smo obenem veseli, da tudi mediji poročajo in da nas ljudje obveščajo, da obstaja v zavesti mnogih absurdnost take situacije – meje sredi mesta.

Mirko Brulc
Župan Mestne občine Nova Gorica