Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Skupna izjava petih županov glede skrunitve spomenika na Trnovem

DATUM OBJAVE 28. april 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Mirko BrulcŽupan Mestne občine Nova Gorica

Miran Ipavec
Župan Občine Kanal ob Soči

Zlatko Martin Marušič
Župan Občine Miren-Kostanjevica

Franc Mužič
Župan Občine Brda

Dragan Valenčič
Župan Občine Šempeter-VrtojbaNova Gorica, 28. april 2005


Zadeva: skupna izjava županovZbrani župani podpiramo vsebino pisma, ki ga je g. Mirko Brulc, župan Mestne občine Nova Gorica dne 28.4.2005 v zvezi s skrunitvijo spomenika padlim borcem in žrtvam 2. svetovne vojne na Trnovem nad Novo Gorico, poslal predsedniku vlade RS g. Janezu Janši in zunanjemu ministru g. Dimitriju Ruplu in v katerem je vladi predlagal, naj tako v korist prebivalcev ob meji kot celotne Slovenije, vprašanja napetosti med državama zastavi širše kot do sedaj. Župani še predlagamo, da se primer oskrunitve spomenika in izobešanja fašističnih in nacističnih zastav internacionalizira tudi v Evropskem parlamentu in Svetu Evrope.

V teh pojavih namreč vidimo nevarnost nadaljnjih razraščanj nacističnih in fašističnih gibanj ter poskuse revizionizma evropske polpretekle zgodovine. Že desetletja vlagamo v medsebojno sodelovanje in boljše življenje ljudi ob meji ogromno energije in ne smemo dovoliti, da bi bilo sedaj, po vključitvi Slovenije v EU, demokratična in strpna evropska ureditev zamujena priložnost.

Pozdravljamo tudi pobudo župana občine Gorica Vittorija Brancattija za skupno simbolično čiščenje napisov v soboto, 30.4.2005, ob 9.30 uri in vabimo, da se ga udeležijo tudi predstavniki vlade in državnega zbora.

S to izjavo želimo seznaniti tudi predsednika države g. Janeza Drnovška, predsednika državnega zbora g. Franceta Cukijatija in slovenske poslance v Evropskem parlamentu.