Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Umik pritožbe zoper sklep o razpisu dražbe za prodajo premoženja Iverke d.d. v stečaju

DATUM OBJAVE 05. december 2003
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Kot je bilo že povedano, je bila pritožba vložena že pred izvedbo dražbe, ko je bilo sodišču tudi predlagano, da z njeno izvedbo počaka, dokler instanca o zadevi ne odloči. Po naši oceni bi to postopka prodaje ne zavleklo dalj kot za dva do tri tedne, našli pa bi način, kako naj lokalna skupnost zakonito sploh sodeluje na dražbi. Obžalujemo, da sodišče tega ni storilo, saj je ena izmed posledic tega stališča tudi splošno razširjeno mnenje, da občina zavlačuje sklenitev pogodbe, pri čemer sploh nima denarja za nakup.

Mestna občina Nova Gorica bi denar za nakup lahko zagotovila, saj so bili ustrezni finančni aranžmaji že pripravljeni. O nakupu bi sicer odločal mestni svet, ker je po zakonu za to pristojen le on, a ne dvomimo, da bi pozitivno odločitev sprejel, saj se z njo uveljavlja pravica lokalne skupnosti, da pridobi zanjo zanimive nepremičnine.

S tem pa, ko je sodišče združilo prodajo premičnin in nepremičnin ter od občine zahtevalo, da se kot vsak kupec udeleži dražbe, je bil – po našem prepričanju, kršen zakon o urejanju prostora, ki zahteva, da prodajalec občino pozove k realizaciji predkupne pravice in to potem, ko je cena že znana.

Sedaj, ko je nepremičnina že prodana in sklenitev pogodbe ovira le še naša pritožba, ocenjujemo, da je smotrno, če pogodba postane veljavna, da se upniki, ki so pretežno delavci tovarne poplačajo in zažene linija za oplemenitenje iverke. O ekološko sporni izdelavi iverke pa seveda ne more biti govora.

Predkupno pravico bo občina še vedno lahko uveljavila v primeru, če bi novi lastnik začel s (pre)prodajanjem zemljišč, ki za delovanje tovarne niso nujno potrebna.