Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županovo odprto pismo ministru za zdravje Andreju Bručanu glede določitve urgentnih centrov na območju Primorske

DATUM OBJAVE 30. marec 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica

Z zanimanjem sem prebral intervju z vami, ki je bil objavljen v Primorskih novicah, v torek, 29. marca 2005 (stran 16 in 17), vendar mi je vzbudil veliko zaskrbljenost v delu, ki se nanaša na načrte ministrstva, da naj bi na Primorskem določili zgolj eden urgentni center ter na vaše osebno mnenje, da bi bil le ta v Izoli. Po našem mnenju so razdalje, ki pomembno vplivajo na možnost preživetja, v primeru samo enega urgentnega centra na Primorskem, absolutno prevelike.

Minister Andrej Bručan, v intervjuju ste izjavili:",,,Zamislili smo si štiri večje urgentne centre, vsebovali bodo travmatološke centre. Gre za os Maribor-Celje-Ljubljana-Primorska. Za Primorsko lokacija še ni znana, čeprav se osebno nagibam k izolski bolnišnici (SBI), zlasti zaradi turizma. Razdalja med Izolo in Novo Gorico ni takšna, da bi bila ovira. Ko bodo ti centri zaživeli, nikjer v državi ne bo več kot 70 km do pomoči in bo dobro 'pokrita' z urgenco…"
Žal moram vašim izjavam oporekati iz preprostega argumenta:
Razdalje v kilometrih:
Nova Gorica – Izola 98 km
Ajdovščina – Izola 71 km
Bovec – Nova Gorica 67 km
Bovec – Izola 165 km
Bovec – Ljubljana 120 km
(Če ste mnenja, da bi urgentne primere iz Bovca vozili v Ljubljano čez Vršič, je potrebno opozoriti, da je v zimskem času velikokrat neprevozen, poleg tega pa je razdalja še vedno večja kot 70 km!)
Vaša izjava, da ko bodo ti centri zaživeli, nikjer v državi ne bo več kot 70 km do pomoči, torej žal, ne zdrži.


Ta informacija prihaja v trenutku, ko se šempetrska bolnišnica intenzivno razvija. Dobro je znano, da premore vrhunske zdravnike (naj omenimo npr. le mikrokirurgijo), da ima zelo velik intelektualni potencial, strokovno in dobro osebje tudi na vseh drugih področjih. Ali bo izničen? Ob tem velja dodati, da se bo v jesenskem času v bolnišnici začelo izobraževanje višjih medicinskih sester, lokalne skupnosti z bolnišnico zelo dobro sodelujejo in sponzorirajo nakupe aparatur v bolnišnici. Zdaj, ko bi lahko rekli, da je šempetrska bolnišnica v razcvetu, ji želi ministrstvo odvzeti možnost nadaljnjega razvoja.
Žal se mi ob vaših izrečenih pogledih v intervjuju poraja občutek, da tudi poglede na razvoj bolnišnične mreže podrejate vse bolj uveljavljenemu t.i. koridorskemu konceptu razvoja Slovenije, ki po krivici pušča ob strani Goriško, v vašem primeru pa šempetrsko bolnišnico. Ali tak odnos vpliva tudi na razplet dogodkov glede skupnega čezmejnega nakupa magnetne resonance? Tako se zna zgoditi, da bodo morali bolniki na našem območju hoditi v Maribor na preglede s to napravo, onkraj meje, le 100 metrov stran od šempetrske bolnišnice, pa bodo tako napravo uporabljali. Na terenu velikokrat slišim pripombe ljudi, da se Ljubljana do Goriške obnaša mačehovsko.
Bojim se, gospod minister, da bodo odločitve v smeri, ki ste jo nakazali v intervjuju, izzvale ogorčen odziv tu živečega prebivalstva. Ustrezna zdravstvena oskrba je ena najosnovnejših želja in pričakovanj vsakega posameznika, ki ga neposredno prizadeva, zato je poseganje na to področje toliko bolj boleče! To območje glede na velikost nujno potrebuje urgentni center v Šempetru, sicer bo zdravstvena oskrba urgentnih pacientov severne Primorske resno ogrožena.
Gospod minister, pozivam vas in vse vaše strokovne sodelavce, da še enkrat dobro premislite načrtovano določitev urgentnih centrov in se odločite v prid tu živečih ljudi. Morda boste rekli, da poenostavljam, toda v takih trenutkih se je dobro iskreno vprašati: "Recimo, da živim v vasi Krn in nujno rabim urgentno pomoč Bi vam bilo vseeno, da bi morali do Izole, pri čemer bi vas rešilec peljal mimo šempetrske in goriške (IT) bolnišnice?"

Lep pozdrav,Mirko Brulc
ŽUPAN


V vednost:

- dr. Vasja Klavora, podpredsednik Državnega zbora RS
- dr. Darko Žiberna, direktor Bolnišnice ‘dr. Franca Derganca’
- županom občin: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Tolmin, Šempeter-Vrtojba, Vipava