Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pismo župana Mirka Brulca ministrici za zdravje glede ustanavljanja odseka internistične onkologije v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru

DATUM OBJAVE 14. april 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Številka: 091- 7/2008
Datum: 11. april 2008

Spoštovana gospa
Zofija Mazej Kukovič
ministrica
Ministrstvo za zdravje
Štefanova 5

1000 LJUBLJANA

ZADEVA: Podpora županov Izvajanju kemoterapije bliže domu – Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca

Spoštovani!

Na nedavnem srečanju županov Goriške statistične regije v Cerknem smo župani podprli prizadevanja Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica za ustanovitev odseka internistične onkologije v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica. Ustanovitev tega odseka bi številnim rakavim bolnikom na Goriškem prihranila izjemno veliko voženj v Ljubljano na kemoterapijo, tako bi se zmanjšala utrujenost in že tako velika izčrpanost bolnikov zaradi bolezni. Samo za predstavo naj povem, da vsakodnevna vožnja v Ljubljano za bolnika iz Nove Gorice pomeni 250 prevoženih kilometrov, kaj šele to pomeni za bolnike iz drugih, bolj oddaljenih krajev. Zagotovo ni interes nekaterih, da bi prišlo do decentralizacije omenjenega zdravljenja, vendar smo župani prepričani, da je potrebno na prvo mesto postaviti človeka, državljana in mu pomagati, kot je le mogoče.

V Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca Nova Gorica deluje v sklopu Internistične službe Oddelek za hematologijo in revmatologijo že od ustanovitve bolnišnice. V skladu z veljavno doktrino Slovenskega združenja hematologov so opravljali vso hematološko diagnostiko in zdravljenje kroničnih levkemij in diseminiranega plazmocitoma, medtem ko je bilo zdravljenje akutnih levkemij in limfomov domena Kliničnega oddelka za hematologijo ljubljanskega kliničnega centra in Onkološkega inštituta. Ob vse bolj agresivnem zdravljenju malignih bolezni in ob dolgoletnih izkušnjah so v bolnišnici zdravili tudi te zaplete po kemo in radioterapiji drugih rakov ter končno umiranje ob neuspelem zdravljenju.
Dejavnosti za ustanovitev odseka Internistične onkologije v Splošni bolnišnici Nova Gorica so se začele leta 2000 z razpisanimi specializacijami. Razširjen strokovni kolegij za internistično onkologijo na Ministrstvu za zdravstvo je popolnoma podprl predloge bolnišnice na področju zdravljenja raka, torej standardno zdravljenje s kemoterapijo raka dojke in končnega dela širokega črevesa ter zdravljenje kroničnih levkemij in limfomov tudi z biološkimi zdravili.
V bolnišnici so strokovno pripravljeni z ustreznim kadrom (zdravniki, sestre), pripravljajo ustrezne prostore za ambulantno kemoterapijo in lekarno za centralno pripravljanje citostatikov. Nimajo pa še finančne odobritve, kajti omenjeni program ni bil podprt s strani Zdravstvenega sveta Ministrstva za zdravstvo, ker naj ne bi ustrezal nacionalnemu programu, to pa pomeni, da v naslednjem finančnem letu ne bo sredstev s strani plačnika ( ZZZS ) za novo dejavnost v bolnišnici.

Dejavnost, ki jo predlagajo, je prijazna za bolnike, saj bi potekale redne kontrole in zdravljenje v bližini doma in bližnjih. Cenovno pomeni to prijazno do plačnika, saj bi bilo gotovo manj prevozov do prestolnice. Spodbudna pa je tudi za delavce bolnišnice, saj predstavlja ambiciozen načrt prav v letu, ko Slovenija predseduje Evropski skupnosti in je urejenost onkološkega zdravljenja eden od ključnih projektov.

Resnično upamo, da nam boste na ministrstvu prisluhnili in ukrepali v korist bolnih, ki so že tako ali tako zaradi bolezni zelo prizadeti.

V pričakovanju vašega cenjenega odgovora, vas v svojem imenu in v imenu ostalih županov nadvse spoštljivo pozdravljam.

Lep pozdrav.

Mirko Brulc
ŽUPAN