Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pismo župana Mirka Brulca ministru za kulturo v zvezi s statusom Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica

DATUM OBJAVE 16. april 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Številka: 091 - 07/2008
Datum: 10. april 2008

Spoštovani gospod
Dr. Vasko Simoniti
minister
Ministrstvo za kulturo
Maistrova ulica 10

1000 LJUBLJANA


ZADEVA: status Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica


Spoštovani!

Na Goriškem smo z veliko mero nelagodja in začudenja pred časom sprejeli novico, da naj bi po predlogu zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin Slovensko narodno gledališče Nova Gorica postalo pokrajinsko gledališče. Začudeni smo bili zlasti zato, ker je novogoriško gledališče status slovenskega narodnega gledališča prejelo šele pred štirimi leti. Do danes pa se ni spremenilo nič, kar bi lahko imelo za posledico izgubo tega statusa. Ob vsem tem nas je zelo presenetil argument, ki to pravzaprav ni: majhnost gledališča. Zares ne vemo, po katerih kriterijih se lahko meri majhnost določene umetniške ustanove.

Nekdanji minister za kulturo RS Rudi Šeligo je začel priprave na podelitev statusa slovenskega narodnega gledališča z namenom, da se posebej zaščiti gledališče in kulturno ustvarjalnost na nacionalnem robu. Tako sta ta status kasneje prejela tako mariborsko kot novogoriško gledališče. Ministrica Andreja Rihtar je delo gospoda Šelige samo privedla do realizacije.

Zagotovo je obstajalo več tehtnih razlogov za podelitev tega statusa. Slovensko narodno gledališče Nova Gorica leži praktično na slovensko-italijanski meji, ki je sicer z vstopom Slovenije v Schengensko območje postala odprta. Morda pa je prav ta odprtost razlog več, da se še okrepi skrb za slovensko identiteto na Goriškem. Poleg tega novogoriško gledališče vedno znova dokazuje svojo izjemno umetniško kvaliteto, kar navsezadnje potrjujejo tudi številna mednarodna povabila za gostovanja. O zelo kvalitetnem delu pričajo tudi vsakoletne nagrade izvedb in posameznikov na državnem nivoju. Gledališče zagotavlja javne kulturne dobrine širšega pomena!

Prenos pristojnosti tega gledališča na pokrajino bi zagotovo pomenilo osiromašenje njegove pomembne dejavnosti, saj bi se pojavil problem ustreznega financiranja za zagotavljanje tako kvalitetnega programa.

Resnično upam, da boste navedeno premislili in v prihodnje ravnali v korist pomenu in usodi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica,

Prejmite lepe pozdrave!

Mirko Brulc
ŽUPAN