Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ravnatelji šol v Mestni občini Nova Gorica o odvisnosti, odvrženih iglah in podobnih težavah

DATUM OBJAVE 18. april 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Ravnatelji so na aktivu poročali drugače. Kot so povedali, beležijo upad težav, povezanih z odvisniki, poleg tega tudi najdejo zelo malo ali nič igel, ki bi bile odvržene v okolici šol. Nekatere šole s podeželja mestne občine pa so celo poročale, da tega problema pri njih zaenkrat sploh ni. Kot so povedali ravnatelji, jih moti, da obstaja v javnosti občutek, da je ta problem večji, kot dejansko je. Na vseh šolah izvajajo številne preventivne programe, v katerih izobražujejo učence, jim svetujejo in opozarjajo na nevarnosti. Šole povabijo tudi številne strokovne delavce, ki tako učencem kot tudi staršem predavajo o problematiki odvisnosti. Ravnatelji so prepričani, da je upad težav, povezanih z odvisnostjo, povezan tudi z izvajanjem preventivnih programov. Ravnatelji so se ob tej priložnosti zahvalili mestni občini za finančno pomoč pri izvedbi teh programov.

Ravnatelji so spregovorili tudi o fizični zaščiti neposredne bližine šole npr. z ograjami. Vendar so bila tu mnenja deljena. Na eni strani je res, da se na ta način zaščiti okolica šole in se tako prepreči vstop nepovabljenim osebam, na drugi strani pa ravnatelji pravijo, da mora biti okolica šole dostopna, saj tako mladim omogočajo, da imajo svoj prostor, kjer se lahko zbirajo. Spregovorili so tudi o povečani osvetlitvi in podobnem, kar pa je v pristojnosti posamezne šole.

V medijih se je pojavila zlasti problematika Osnovne šole Frana Erjavca v Novi Gorici. Gospa Zorka Rajko, do nedavnega ravnateljica omenjene šole, nam je v zvezi s tem poslala naslednje obvestilo:

"V medijih omenjeno število najdenih igel na OŠ Frana Erjavca se nanaša na večletno obdobje in ne na sedanji čas, saj se je stanje prav po zaslugi aktivnosti šole in policije uspešno saniralo in je po moji oceni statistično primerljivo z drugimi mestnimi okolji. Dodati je potrebno še, da se v fond najdenih igel štejejo tudi igle dobljene na parkirišču za šolo in pod mostom na poti v Dijaški dom. Okolico šole v skladu z navodili redno pregleduje hišnik takoj po prihodu v službo ob 6. uri. Ustrezna navodila, kako ravnati v primeru, če se kljub vsemu opazi odvrženo iglo, pa so posredovana tako učiteljem kot učencem."