Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pismo župana Mirka Brulca ministru za šolstvo in šport glede italijanskega jezika v srednjih strokovnih in poklicnih šolah

DATUM OBJAVE 26. maj 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Številka: 091 - 07/2008
Datum: 26. maj 2008


Spoštovani gospod
dr. Milan Zver
minister
Ministrstvo za šolstvo in šport
Masarykova ulica 16

1000 LJUBLJANA


ZADEVA: Zmanjševanje oziroma ukinjanje ur italijanskega jezika v srednjih strokovnih in poklicnih šolah

Spoštovani!

Društvo učiteljev italijanščine Slovenije me je opozorilo na problem, ki mu je po moji oceni potrebno posvetiti pozornost. Gre namreč za ukinjanje ur italijanskega jezika kot drugega tujega jezika na srednjih poklicnih šolah in njegovo zmanjševanje na srednjih strokovnih šolah (poseben problem je poklicna trgovska šola, v kateri se že nekaj let kot edini tuji jezik poučuje angleščina). Kot so mi pojasnili v društvu, se je Center RS za poklicno izobraževanje (vaše ministrstvo je eden od njegovih ustanoviteljev) v okviru prenove programov odločil, da se bo obseg poučevanja drugega tujega jezika z novim šolskim letom občutno zmanjšal. Šole bodo po novem dodatne ure drugega tujega jezika lahko zagotovile le v okviru "odprtega kurikula", o katerem odločajo avtonomno (gre za delež ur, pri katerih šola lahko sama odloči, katerim predmetom jih bo namenila). To seveda pomeni, da ni nujno, da jih bo šola namenila drugemu tujemu jeziku. Iz navedenega gre sklepati, da lahko dijaki ostanejo tudi brez drugega tujega jezika ali se ga učijo v zelo zmanjšanem obsegu ur.

Zakaj vam pišem? Sem župan Mestne občine Nova Gorica, ki leži na območju, ki je dnevno prepleteno z uporabo italijanskega jezika. Res je, da na tem delu ne živi italijanska manjšina, kot je to primer na Koprskem, vendar se ljudje ob meji z jezikom sosednje države srečujemo dnevno. To je bilo vedno res, lahko pa si predstavljate, da je z vstopom Slovenije v schengensko območje to prepletanje zaradi sprostitve najrazličnejših tokov še intenzivnejše. Italijanskega jezika se ljudje ob meji zasebno najpogosteje učijo preko spremljanja italijanskih medijev, seveda na poljuden način. Zagotovo pa se boste strinjali, da je potrebno za znanje jezika veliko več. Mestni občini Nova Gorica je v interesu, da prebivalci znajo italijanski jezik, saj je to nedvomno prednost, ki prispeva k boljšemu sodelovanju, ne samo na zasebnem področju ampak tudi na področju gospodarstva in drugih pomembnih povezav. Absurdno je, da se ure italijanskega jezika ukinjajo prav na šolah, ki izobražujejo za tiste poklice, pri katerih je npr. na našem območju znanje italijanskega jezika izjemnega pomena. Ti poklici so: ekonomski tehnik, administrator, trgovec ipd.
Morda boste mnenja, da je stvar drugega tujega jezika zdaj stvar odločitve šole. Zagotovo, vendar nisem prepričan, da je to prava pot. Dijaki so tako prepuščeni odločitvi šole glede na njeno razgledanost, pronicljivost, ambicijo in sposobnosti. Če pa bi ministrstvo zakonsko uredilo to področje in dijakom zagotovilo v rednem urniku ure drugega tujega jezika (v obmejnih območjih bi glede na potrebe določili jezik sosednje države), bi to dijakom pomenilo zagotovilo, da bodo deležni tega znanja.
Nenazadnje v letošnjem letu tolikokrat poudarjamo, da gre za leto medkulturnega dialoga in prav v tem letu dijaki izgubljajo priložnost za pridobitev dragocenega znanja. Da ne govorimo, da Slovenija trenutno predseduje Evropski uniji, ko bi pričakovali prav drugačne pristope. Zagotovo poznate priporočilo Evropske unije, da bi se dijaki naučili dveh tujih jezikov. Boste torej dovolili, da bo srednješolsko strokovno izobraževanje v tem pogledu osiromašeno?
Prosim vas, da problem na ministrstvu preučite.

V pričakovanju vašega cenjenega odgovora vas lepo pozdravljam!


Mirko Brulc
ŽUPANV vednost:

- Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve
- Center RS za poklicno izobraževanje
- Gospodarska zbornica Slovenije
- Obrtna zbornica Slovenije
- Gospodarska zbornica Slovenije Območna zbornica za severno Primorsko
- Obrtna zbornica Nova Gorica
- Svet Regije
- gospa Neva Sečerov, višja svetovalka na Zavodu RS za šolstvo Območna enota Koper
- Društvo učiteljev italijanščine Slovenije
- Srednja ekonomska in trgovska šola Nova Gorica
- mediji