Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

4. Evropski regionalni gospodarski forum EREF-2008

DATUM OBJAVE 04. junij 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

4. Evropski regionalni gospodarski forum EREF-2008"Javno-zasebno partnerstvo in zasebno financiranje raziskovalno-razvojne, inovacijske in izobraževalne dejavnosti"

Nova Gorica, 5–6. junij 2008, Hotel Perla


Četrtega Evropskega regionalnega gospodarskega foruma (EREF) v Novi Gorici, ki bo pod pokroviteljstvom evropskega Odbora regij potekal 5. in 6. junija 2008, se bo predvidoma udeležilo približno 250 predstavnikov z gospodarskega, raziskovalnega, inovacijskega in izobraževalnega področja, prav tako pa bodo prisotni tudi regionalni koordinatorji Lizbonske strategije ter ugledni predstavniki regij in držav EU ter regij Jugovzhodne ter Vzhodne Evrope. Foruma se bodo med drugimi uglednimi domačimi in tujimi gosti udeležili minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Ivan Žagar, predsednik evropskega Odbora regij Luc van den Brande ter Danuta Hübner, članica Evropske komisije, zadolžena za regionalni razvoj.

Zametek EREF-a v Novi Gorici je nastal že leta 2004, ko se je med pomembnejše dogodke ob osrednji slovenski proslavi ob vstopu Slovenije v EU v Novi Gorici uvrstil še Regionalni gospodarski forum, katerega pobudnica in organizatorica je bila Mestna občina Nova Gorica. Takratno srečanje slovenskih gospodarstvenikov s predstavniki gospodarskih zbornic iz držav Vzhodne in Jugovzhodne Evrope je namreč postavilo temelj ustvarjanju poslovnih vezi med gospodarstveniki iz EU in držav, ki so na poti vključitve v EU. Prvi EREF , ki je v Novi Gorici potekal konec oktobra 2005, pa sta skupaj organizirala Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju in MONG , v sodelovanju s slovensko vlado in pod pokroviteljstvom evropskega Odbora regij, družba HIT, d.d. pa je postala in je še vedno generalni pokrovitelj tega dogodka. Na prvem EREF-u je potekala izmenjava mnenj in ocen o uresničevanju Lizbonske strategije v evropskih regijah, že drugi EREF je leta 2006 osrednjo pozornost posvetil izgradnji družbe znanja s pomočjo regijskega inovacijskega podpornega okolja. V lanskem letu, na tretjem EREF-u, pa je tekla beseda predvsem o izgradnji družbe znanja z vidika podpore razvojno-raziskovalnim aktivnostim iz javnih sredstev.

V povezavi z regijami, članicami EREF mreže, so organizatorji tudi letošnjega EREF-a , ki poteka pod političnim pokroviteljstvom evropskega Odbora regij, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju, Mestna občina Nova Gorica, Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter, medtem ko HIT,d.d. , nastopa kot glavni pokrovitelj,

Tudi letošnji EREF bo obravnaval uresničevanje Lizbonske strategije v evropskih regijah, a tokrat s poudarkom na javno zasebnem partnerstvu in zasebnem financiranju razvojno raziskovalnih, inovacijskih in izobraževalnih dejavnosti. Tema pokriva aktivnosti, ki predstavljajo temelj Evropskega raziskovalnega prostora. Poudarek bo na izbiri najboljših finančnih instrumentov in njihovih kombinacij za zagotavljanje nadaljnjega razvoja, ki bo pospešil proces izgradnje na znanju temelječega gospodarstva in družbe. V Novi Gorici bodo predstavljeni tudi Predlogi sklepov in priporočil za ciljne in nujne aktivnosti za izvajanje Lizbonske strategije na regionalni ravni, oblikovanih v pripravljalnih delavnicah, ki so jih organizirali partnerji EREF v Gradcu, Istanbulu, Novem Sadu, Pragi in Trstu še pred Forumom in so bile kot nova praksa dobro sprejete.

Z letošnjim EREF-om se bo vsebinsko zaokrožilo prvo obdobje odvijanja tega že tradicionalnega in za Novo Gorico ter Slovenijo vsekakor pomembnega dogodka, ki je že v nekaj letih pritegnil veliko zanimanje evropskih ustanov . Že v pripravah na letošnji dogodek pa so organizatorji ocenili, da bi bilo prav, da se , začenši z EREF-om 2009 , vsebinska zasnova osredotoči na nove izzive , ki čakajo Evropo kot celoto ter njene regije – na problem zagotavljanja in razvoja človeških virov, ki je trenutno eno od najbolj aktualnih evropskih vprašanj, povezanih tudi z uresničevanjem Lizbonske strategije in na njej temelječi družbi znanja ter s krepitvijo globalne konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Tudi z novimi tematikami, ki sledijo obravnavi perečih vprašanj , EREF ohranja ne samo vlogo foruma, oz. platforme evropskih regij za izgradnjo na znanju temelječega gospodarstva in družbe, temveč temveč bo tudi v prihodnje deloval kot most med članicami EU in državami Jugovzhodne Evrope. Z razpravami o politikah, instrumentih in ocenah izvajanja Lizbonske strategije ter predstavitvami dobrih praks v evropskih regijah, podpira njihova prizadevanja za postopno vključevanje v Evropsko unijo. Mrežo EREF sestavlja že 16 regij: Stockholm, Lapland-Oulu, Flandrija, Valonija Škotska, Baden Würtenberg, avstrijska Štajerska , Furlanija – Julijska krajina, Lombardija, Emilia Romagna, Valencia, Katalonija, Zahodna Panonija, Slovenija, Hrvatska, Turčija . Poleg organiziranega medsebojnega učenja bo, kot vsako leto doslej, novogoriški Forum, dobra priložnost za navezovanje stikov ter za oblikovanje dogovorov o sodelovanju na skupnih projektih med udeleženci. Za udeležence iz jugovzhodnih evropskih držav bo Forum priložnost za srečanje z predstavniki EU institucij ter za dopolnitev zbirke EU dokumentov
Zahvaljujoč prispevkom organizatorjev in sponzorjev bo udeležba na Forumu tudi letos brezplačna. Med udeležence Foruma bodo razdeljeni rezultati evropskega projekta, o podpori in financiranju raziskovalno-razvojnih politik (BIS-RTD). Nekaj udeležencev pa bo povabljenih tudi na zaključno evalvacijsko delavnico projekta BIS-RTD, ki bo potekala dan po Forumu, v soboto 7. junija v Novi Gorici. Koordinator projekta je Javna agencija RS za raziskovalno dejavnost, ob sodelovanju Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju.

Koristna obvestila v zvezi z EREF-2008

Gospodarske družbe, ki želijo sodelovati na bilateralnih sestankih, izpolnijo obrazec "project fiche", za udeležbo na EREF-u pa obrazec prijavnice – oboje je dosegljivo na spletni strani EREF-a (www.eref.si), kjer je tudi program skupaj z ostalimi infomacijami v zvezi s tem mednarodnim dogodkom v Novi Gorici .

Za predstavnike medijev bo v konferenčnem centru Perla, kjer se bo odvijal EREF, organizirano tiskovno središče . Priporočamo, da posebne želje posameznih uredništev glede intervjujev in drugih oblik novinarskega dela sporočite vnaprej, da vam bomo lahko v čim večji meri olajšali delo in zagotovili stik z izbranimi osebami.


_____________________________

Za akreditacijo in zadeve, povezane z novinarskim delom na EREF-u, sta kontaktni osebi:

Mirka Križnič,
svetovalka za stike z javnostmi
Mestna občina Nova Gorica
Tel: ++ 386 5 335 01 82
mirka-kriznic@nova-gorica.si


Boris Šavle,
novinar
Tel/Fax: ++386 5 300 56 85
stobos.boris@siol.netNova Gorica, 2. junij 2008


EREF-2008 Sporočilo za javnost

EREF-2008 Program