Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Škoda v kmetijstvu na območju novogoriške občine po toči

DATUM OBJAVE 23. julij 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V Vipavski dolini so po toči 14.7.2008 najbolj prizadeta območja okoli naselij Rožna Dolina, Prvačina, Dornberk in Branik, kjer je tudi največ trajnih nasadov. Tu se giblje stopnja poškodovanosti med 50 – 90%. Na obrobju pasu, ki ga je zajela toča, pa se giblje povprečna stopnja poškodovanosti med 30 – 50%, ponekod tudi več. Gre za območje okoli naselij Preserje, Spodnja Branica, Vitovlje, Ajševica, Kromberk, Osek in Ozeljan.
Najbolj so prizadete naslednje kulture: vinska trta, breskev, jablane, kaki, aktinidija, hruške in poljščine ter vrtnine. Prizadeti plodovi na mestu udarca toče gnijejo in ne bodo primerni niti za predelavo, kar pomeni še dodatno povečanje škode. Zaradi močnih udarcev toče je poškodovan tudi les, zaradi česar pričakujemo v trajnih nasadih manjši pridelek tudi naslednje leto. V celoti so uničena tudi žita, ki so bila v času toče tik pred žetvijo.

Trnovsko in Banjško planoto je toča prizadela deloma 13.7.2008 in deloma 14.7.2008. Tu je prizadela poljščine, vrtnine in travinje, stopnja poškodovanosti pa se giblje na nekaterih kulturah tudi do 100%.

Po grobih ocenah je na območju Mestne občine Nova Gorica poškodovanih približno 550 ha vinogradov, 300 ha sadovnjakov, 350 ha poljščin in 1500 ha travinja. Poškodovani in uničeni pa so tudi nekateri rastlinjaki z vrtninami in okrasnimi rastlinami in poljske poti.

Zaradi velikega obsega prizadetih območij in visoke stopnje poškodovanosti posameznih kultur bo Mestna občina Nova Gorica na podlagi navedenega sklepa Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije zbirala prijave škode od ponedeljka, 28.7.2008 do vključno srede, 6.8.2008 vsak dan med 8.00 in 15.00 uro. Obrazce lahko oškodovanci dobijo na Mestni občini Nova Gorica pri vratarju in v sobah 28 in 29, prvo nadstropje. Škodo lahko prijavijo oškodovanci, ki so registrirani pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (morajo imeti KMG – MID kmetijskega gospodarstva). Pri prijavi škode naj oškodovanci prinesejo s seboj podatke iz prijav za subvencije, ker se za vnose škode uporablja podatke iz GERK-ov.