Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Redno mesečno srečanje županov v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 11. avgust 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Župani so uvodoma spregovorili o prizadevanjih vseh občin ožje Goriške, da bi našli primerna zemljišča za širjenje Univerze v Novi Gorici. Iz poročil županov je razvidno, da so nekatere občine univerzi že ponudile primerna zemljišča, ki bi jih lahko rezervirali za širjenje univerze, nekatere med njimi pa primernih zemljišč v svoji lasti sploh nimajo in jih tako, kljub dobrim željam, ne morejo ponuditi. Župani so si bili enotni, da obstajata močna volja in pripravljenost, da univerza ostane na Goriškem, pri čemer zanje ni pomembno, ali bo sedež v novogoriški ali v kateri drugi občini na ožjem Goriškem, pomembno je, kot so dejali, da univerza deluje na tem območju. Vsi župani pa so neprijetno presenečeni nad izjavami predsednika Univerze v Novi Gorici dr. Danila Zavrtanika, ki omenjenim občinam, zlasti v medijih, nenehno očita neustrezen odnos do univerze in nepripravljenost, da bi univerzi ponudila ustrezna zemljišča. Kot je npr. povedal župan Mirko Brulc, Mestna občina Nova Gorica za Univerzo v Novi Gorici letno namenja 344.339,00 evrov, poleg tega je mestna občina letos na javnem razpisu pridobila sredstva za Inkubator Univerze v Novi Gorici (vrednost celotne investicije je 688.000 evrov). Obenem je mestna občina Univerzi v Novi Gorici ponudila že več možnih lokacij za gradnjo. Le ta pa nikoli, kot ugotavljajo župani, ni zadovoljna. Župani pričakujejo, da bodo stališča vodstva Univerze v Novi Gorici tako do lokacije kot do potrebnih površin oziroma načina pridobitve le - teh bolj realna in da se bo le to končno že odločilo za eno od ponujenih lokacij.

Župani so spregovorili tudi o novi strategiji HIT- a in njegovi ponudbi za sodelovanje občin pri uresničitvi turistično - zabaviščnega projekta na območju Občine Šempeter - Vrtojba. Župani so bili mnenja, da je potrebno počakati na konkretnejšo predstavitev te ponudbe, nato se bodo odločali.
Vse župane pa je zaskrbela vest o nedavno sprejetem finančno - proračunskem odloku italijanske vlade, s katerim le ta izdatno zmanjšuje sredstva tudi v založniškem sektorju, kar pa posledično pomeni, da bo odlok močno prizadel manjše časopise, med njimi tudi slovenski dnevnik v zamejstvu - Primorski dnevnik. Župani so na današnjem srečanju izrazili interes za obstanek tega časopisa, ki je aktualen, objektiven in korekten ter povezuje Slovence z obeh strani meje. Župani so se odločili, da bodo k ukrepanju pozvali slovenskega ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla. V skupnem pismu ga bodo zaprosili za posredovanje pri italijanski vladi.

V nadaljevanju so spregovorili tudi o občinskih gasilskih zvezah. Trenutno jih deluje več, zato si župani prizadevajo za enotnost delovanja in za poenotenje kriterijev občin do prostovoljnih gasilskih društev.

Župani so spregovorili tudi o vse dražjih prevozih šolarjev in dijakov. Šolske prevoze namreč krijejo občine, nekatere pa so se odločile tudi za subvencioniranje prevoza dijakov. Župani so ob primerjanju porabljenih sredstev po občinah za omenjene prevoze izrazili skrb nad izjemno povišanem deležu sredstev za zagotavljanje teh prevozov, ki jih bo potrebno zagotoviti v občinskih proračunih.