Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Razstava del arhitekta Edvarda Ravnikarja v mestni hiši

DATUM OBJAVE 10. september 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Edvarda Ravnikar je, ob širši javnosti že poznanem Jožetu Plečniku, zagotovo najbolj zaznamoval slovensko arhitekturo 20. stoletja. Deloval je na širokem polju, ki sega od arhitekture, urbanizma, publicistike, oblikovanja, slikarstva, do poučevanja na univerzi. Med njegova številna dela sodi tudi prvotni regulacijski načrt Nove Gorice, po katerem se je mesto gradilo prvih nekaj let.

Razstava je nastala v sklopu dogodkov ob počastitvi stoletnice rojstva Edvarda Ravnikarja, decembra 2007. Do marca 2008 je bila tako na ogled v Jakopičevi galeriji v Ljubljani, nato je gostovala na Dunaju in v Špitalu na Koroškem. Pri njenem nastajanju so sodelovali: Fakulteta za arhitekturo iz Ljubljane, projektivno podjetje Ambient ter Arhitekturni muzej Ljubljana. Razstavo so zasnovali arhitekt ter asistent na ljubljanski fakulteti za arhitekturo Rok Žnidaršič, ter arhitekta in nekdanja Ravnikarjeva sodelavca Majda Kregar in Miha Kerin, v sodelovanju s pobudnikom obeležitve stoletnice, arhitektom in profesorjem dr. Alešem Vodopivcem. Pri izboru originalnega gradiva sta sodelovala dr. Bogo Zupančič in Martina Malešič iz arhitekturnega muzeja in številni študenti arhitekture ter sodelavci.

Na razstavi so predstavljeni najpomembnejši projekti iz opusa Edvarda Ravnikarja od Kostnice na Žalah, Moderne galerije v Ljubljani, občinske hiše v Kranju, grobišč v Dragi in na Rabu do Trga republike, s Cankarjevim domom in trikotnima stolpnicama ter številnih drugih. Zaobjema tudi neuresničene natečajne projekte, med katerimi velja še posebej izpostaviti urbanistična načrta za Skopje in Črnogorsko riviero ter za Tronchetto, ureditev prometne glave Benetk.

Gostovanje v Novi Gorici poteka ob podpori in v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica ter ob pomoči goriških študentov arhitekture. Razstava pa spada v sklop prireditev Mestne Občine Nova Gorica ob občinskem prazniku in 60-letnici Nove Gorice.

Novogoriška postavitev razstave je zaradi prostorskih omejitev po obsegu nekoliko manjša, večji poudarek pa razumljivo namenja Novi Gorici. Tako so v razširjeni obliki razstavljeni Ravnikarjevi načrti za Novo Gorico iz obdobja 1947 – 1950, ter natečajni elaborat za središče mesta iz leta 1968. Ob jubileju mesta želimo tako prispevati k širšemu poznavanju avtorja prvotnega načrta na eni strani, na drugi strani pa tudi k razumevanju nastajanja prvotne zasnove mesta.