Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dopis župana Mestne občine Nova Gorica Mirka Brulca v zvezi z dvojezičnim oglaševanjem v Italiji

DATUM OBJAVE 23. december 2008
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V petek, 19. decembra 2008, je župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc na družbe Mercator d.d., Hit d.d. in Qlandija Nova Gorica naslovil dopis, v katerem jih je prosil, naj v slovenskem zamejstvu v Italiji, kjer velja zaščitni zakon za Slovence in se Slovenci trudijo za dosledno spoštovanje dvojezičnosti, oglašujejo tudi v slovenskem jeziku oziroma dvojezično. Pismo je omenjenim družbam poslal na osnovi prošnje predstavnikov osrednjih slovenskih organizacij v Italiji, ki so na ta problem (našteli so te tri družbe) župana Mirka Brulca opozorili na njegovem novoletnem sprejemu v novogoriški mestni hiši v ponedeljek, 15. decembra 2008. Prilagamo županov dopis, ki je bil poslan omenjenim družbam.


(Dopis:)

Spoštovani!

Minuli ponedeljek, 15. decembra 2008, sem imel čast na novoletnem sprejemu gostiti župane sosednjih slovenskih občin v Italiji in predstavnike osrednjih slovenskih organizacij v zamejstvu. Sprejema so se udeležili tudi številni novinarji, ki skrbno spremljajo dogajanje, povezano s položajem slovenske manjšine v Italiji. Gre za tradicionalen novoletni sprejem, na katerem skupno spregovorimo o letu, ki je za nami in seveda skujemo tudi kakšno željo za bodočnost. Na tem sprejemu predstavniki slovenske manjšine v Italiji odkrito spregovorijo tudi o zadevah, ki jih težijo. Tako so na letošnjem sprejemu med drugim omenili, da jih zelo moti oglaševanje nekaterih slovenskih družb v Italiji, med njimi so omenili tudi vas, v italijanskem jeziku. Morate razumeti, da je obmejni prostor zaradi zgodovinskih dogodkov zelo občutljivo področje, h kateremu je potrebno pristopiti z veliko mero posluha. Kot ste najbrž že seznanjeni, je trenutno slovenska manjšina v Italiji v položaju, ko ji italijanska država zelo krči že pridobljene pravice. Da je stiska še večja, se na dvojezičnem območju nedosledno izvaja zaščitni zakon, ki med drugim predvideva tudi pravico do dvojezičnosti. In v času, ko se slovenska manjšina najbolj trudi za svoje pravice in med njimi za pravico do dvojezičnosti, se pojavijo vaši plakati zgolj v italijanskem jeziku. To je zanje hud udarec. Na eni strani so veseli, da slovenske družbe zmorejo take poslovne odločitve, da se razvijajo in da so prisotne tudi v italijanskem prostoru, kar so tudi zelo pohvalili, na drugi strani pa jim te iste, slovenske družbe, sicer verjamejo, da nehote in zgolj kot posledica nepoznavanja razmer, kratijo njihovo pravico do dvojezičnosti. Prepričani so, da dvojezični reklamni panoji zagotovo ne bi zmanjšali učinka, ki ga v oglaševalskem smislu sicer dosegajo. Če je v vaši moči, kakorkoli popraviti to zagato, vas v njihovem imenu iskreno prosim, da to storite.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi!

Mirko Brulc
župan Mestne občine Nova Gorica
in poslanec Državnega zbora RS