Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje s predstavniki rimokatoliške cerkve v Mestni občini Nova Gorica

DATUM OBJAVE 23. januar 2009
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Srečanje s predstavniki rimokatoliške cerkve v Mestni občini Nova Gorica

Župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc se je danes na tradicionalnem ponovoletnem srečanju sestal s predstavniki rimokatoliške cerkve v Mestni občini Nova Gorica pod vodstvom Aleša Rupnika, novogoriškega dekana. Uvodoma je župan zbranim predstavil minulo leto, opravljeno delo, večje zaključene investicije v občini in načrte za prihodnost. Pri tem je posebej izrazil zaskrbljenost nad morebitnim povečanjem socialnih problemov zaradi svetovne gospodarske krize, na katere se bo potrebno pripraviti.

V imenu zbranih predstavnikov rimokatoliške cerkve je spregovoril novogoriški dekan Aleš Rupnik, ki je na začetku izrazil zadovoljstvo, da je bil Mirko Brulc izvoljen za poslanca Državnega zbora RS. Nadaljeval je s poročilom, da tudi sami zaznavajo povečanje iskanja pomoči in sicer tako neposredno v cerkvah kot tudi v Karitasu, kar kaže na to, da so stiske ljudi vse večje. Obenem je dekan Rupnik izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da projekt Hit-a in Harrah'sa ni zaživel, k temu naj bi po njegovem prepričanju veliko pripomogla tudi rimokatoliška cerkev z vplivom na javno mnenje. Dekan se je dotaknil tudi čezmejnega sodelovanja, kjer je opozoril na dejstvo, da tu živimo Slovenci in Italijani drug ob drugem in da je znamenje zrelosti to, da gredo koraki v smer sodelovanja in sprave. Pri tem je omenil pomembno vlogo združenja Concordia et Pax, ki si prizadeva za omenjene vrednote. Predstavniki cerkve so se občini zahvalili za izgradnjo poslovilne dvorane na pokopališču v Stari Gori, ki je po njihovem mnenju pomembna pridobitev. Na srečanju je bilo govora tudi o obnovi cerkva. Župan Mirko Brulc je povedal, da je občina zakonsko vezana na pomoč pri vzdrževanju in obnovi cerkev na Kostanjevici in na Sveti Gori, ostale cerkve pa so vezane na pristojnost cerkvenih oblasti. Kot je povedal, imajo trenutno v proračunu prednost socialni programi, obenem pa veliko nalog, ki jih je država že prenesla na lokalne skupnosti, dodatno obremenjuje občinski proračun. Obe strani sta nazadnje izrazili pripravljenost za nadaljnje dobro sodelovanje.