Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Predstavniki Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica na pogovorih v novogoriški mestni hiši

DATUM OBJAVE 25. februar 2009
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Danes dopoldan so se na pobudo Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica v novogoriški mestni hiši sestali predstavniki društva, podžupanja MO Nova Gorica mag. Darinka Kozinc, predstavniki Oddelka za okolje in prostor ter Oddelka za infrastrukturo in gospodarske javne službe mestne občine ter predstavniki policije. Namen sestanka je bil pregled infrastrukturne ureditve v mestu za potrebe slepih in slabovidnih ter oblikovanje predlogov za nadaljnje urejanje. S sodelovanjem vseh pristojnih naj bi se v bodoče pri urejanju mestne infrastrukture še bolj dosledno uporabljajo primere dobrih praks za lažje vključevanje slepih in slabovidnih v promet.

Kot je povedal predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec, so semaforji v Novi Gorici že dobro opremljeni z ustrezno zvočno signalizacijo za slepe in slabovidne. Podžupanji mag. Darinki Kozinc se je tudi zahvalil za dosedanje dobro sodelovanje z občino pri reševanju njihove problematike. V vsakdanji praksi pa so člani društva naleteli še na določene težave, za katere so podali predlog, da se odpravijo, oziroma upoštevajo pri nadaljnjih infrastrukturnih posegih. Tako je npr. opozoril na problem, ko društvo o posegih (gradbiščih, spremembah na infrastrukturi…) v mestu ni obveščeno in zato njihovi člani pri izhodih v mestu naletijo na nepredvidene ovire. Člani društva so opozorili tudi na nepravilno parkiranje na pločnikih, ko slepa oseba naleti na oviro, ki ni predvidena v njenem načrtu gibanja in ima zato pri nadaljevanju poti težave. Opozorili so tudi na velik pomen ozaveščanja ljudi. Pozivajo vse voznike in pešce, da so pozorni na belo palico, ki jo nosi slepa oziroma slabovidna oseba. Pozivajo k posebni pozornosti na prehodih za pešce v krožiščih, kjer slepa oseba z iztegnjeno belo palico opozarja, da bo prečkala cesto.

Zbrani so se na srečanju dogovorili, da bo Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Nova Gorica predlagalo člana invalidnih organizacij. Skupaj z njim se bo nato poiskalo primere dobre prakse talne označitve, ki naj bi jih nato v bodoče upoštevali pri urejanju infrastrukture v mestu.