Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Preventivne aktivnosti novogoriških policistov v zvezi s preprečevanjem vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu

DATUM OBJAVE 09. november 2009
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V okviru letošnje preventivne akcije »ALKOHOL UBIJA – NAJVEČKRAT NEDOLŽNE«, ki v mesecu novembru poteka na območju celotne Slovenije med 5. in 12. novembrom 2009, je danes, 6. novembra 2009, pri mestni hiši v Novi Gorici, potekala posebna preventivna aktivnost, katere cilj je osveščanje voznikov glede problematike vožnje pod vplivom alkohola in posledic v cestnem prometu.
Na današnji preventivni prireditvi sta prisotne nagovorila direktor Policijske uprave Nova Gorica Alojzij Mohar in župan ter poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Mirko Brulc, zbrane pa je nagovoril tudi Robert Štaba iz Zavoda Varna pot. Preventivno prireditev pa je povezoval tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.


Na območju Policijske uprave Nova Gorica se je v obdobju prvih devetih mesecev letošnjega leta zgodilo 838 (v enakem obdobju 2008= 897) prometnih nesreč. Pod vplivom alkohola je bilo v navedenem obdobju letošnjega leta 92 (v enakem lanskem obdobju= 112) povzročiteljev prometnih nesreč. V prometnih nesrečah s smrtnim izidom so bili pod vplivom alkohola 3 (enako obdobje 2008 = 4) povzročitelji. V prometnih nesrečah, v katerih je bil povzročitelj pod vplivom alkohola, so umrle 4 (4) osebe, 9 (8) jih je bilo hudo telesno poškodovanih in 44 (56) lahko telesno poškodovanih.


Na današnji prireditvi je bil predstavljen preventivni transparent z vsebino ALKOHOL UBIJA – NAJVEČKRAT NEDOLŽNE, ki je obešen preko vozišča državne ceste R3/613, odsek 1437 Ajševica – Nova Gorica (pri Hrastu), drugi je obešen v naselju Solkan preko ulice IX. korpusa (pri AMD), manjši plakat pa je bil med prireditvijo izobešen na balkonu mestne hiše oz. stavbe Mestne občine Nova Gorica in je bil po prireditvi postavljen na travniku ob belih križih.
Poleg tega je bilo ponovno pripravljenih 61 belih križev in večje število t.i. osmrtnic v velikosti A4 formata, kjer so bila napisana leta starosti umrlih udeležencev v cestnem prometu zaradi vpliva alkohola. T.i. osmrtnice so bile skupaj s plakatom s preventivnim sloganom akcije »ALKOHOL UBIJA – NAJVEČKRAT NEDOLŽNE« nalepljene na oglasnih panojih po mestu Nova Gorica in Solkan.

V okviru letošnje prireditve s preventivno vsebino je bilo poudarjeno število 61, ki pomeni število smrtnih žrtev v cestnem prometu v prometnih nesrečah, katerih povzročitelji so bili pod vplivom alkohola. Gre za število mrtvih udeležencev v prometu v obdobju 2000 – 2009 na cestah na območju Policijske uprave Nova Gorica.

Po zaključku nagovorov so dijaki Srednje prometne šole iz novogoriškega Tehniškega šolskega centra v spomin na žrtve v prometnih nesrečah s simboličnim nošenjem križev (61 križev), pri čemer je bil tudi svojevrsten opomin voznikom na posledice alkohola v cestnem prometu.

Po končani preventivni prireditvi so na travniku pred Mestno občino Nova Gorica križi simbolično postavljeni v obliki puščice (hitrost, kot najpogostejša spremljevalka vožnje pod vplivom alkohola).

Na mestu prireditve pri novogoriški mestni hiši so navedenega dne bile postavljena tudi "informacijska točka", na kateri so policisti Policijske postaje Nova Gorica in Postaje prometne policije Nova Gorica javnost seznanili s postopki policije v prometu, predstavili preizkus alkoholiziranosti, obiskovalcem so delili tudi različne zloženke s preventivno vsebino, možen je bil praktičen preizkus alkotesta, etilometra itd.
Svoje delo so na današnji prireditvi predstavili tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Različnim medijem sta v sklopu današnje prireditve sta v zvezi z vsebino preventivne akcije Alkohol ubija – največkrat nedolžne in varnostno problematiko v cestnem prometu, vključno s praktičnimi preventivnimi nasveti, informacijo podala tudi policijska inšpektorja iz Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Nova Gorica Drago Ozebek in Janko Mencinger.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo v skladu z načrtovanimi aktivnostmi tako kot policisti drugod po državi izvajali poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov v času martinovanja med 5. in 15. novembrom 2009 (več o tem tudi na naslednjih spletnih straneh
Policije:http://www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/7169-alkohol-ubija) glede preprečevanja prepovedane vožnje v cestnem prometu pod vplivom alkohola. Policija bo izvajala nadzor v zvezi preprečevanja vožnje v cestnem prometu pod vplivom alkohola tudi še po tem datumu, in sicer v mesecu decembru. Policisti bodo namreč v nadaljevanju tekom celega meseca izvajali lokalne poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov na območjih posameznih policijskih postaj na območju novogoriške policijske uprave.

Policisti udeležencem v cestnem prometu med drugim svetujejo:

- naj za prevoz uporabijo javna prevozna sredstva, če bo njihova sposobnost za vožnjo zaradi zaužitega alkohola zmanjšana,
- naj upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur po zaužitju. Zaradi tega na primer celo naslednje jutro po uživanju alkoholnih pijač še vedno nismo popolnoma sposobni za varno vožnjo oziroma je lahko pri preizkusu alkoholiziranosti stopnja koncentracije alkohola še vedno nad dovoljeno,
- naj spremenjenim in zahtevnejšim voznim pogojem prilagodijo vožnjo in hitrost vozil (predvsem takrat, ko so na cesti zimske razmere ali se zimske razmere lahko pričakujejo),
- naj upoštevajo druga cestnoprometna pravila, še posebej pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter o varnostni razdalji.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo že jutri, 7. novembra 2009, na območju celotne policijske uprave izvedli poostren nadzor za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu. Poostren nadzor bodo na svojem območju izvajale vse policijske enote na območju novogoriške Policijske uprave. Poostrene nadzore v zvezi s preprečevanjem vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu in doslednim spoštovanjem cestnoprometnih predpisov bodo policijske patrulje izvajale tudi v času martinovanja in tudi še v naslednjem vikendu, 14. novembra 2009.