Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pismo župana Mirka Brulca GURS-u o načrtovani združitvi območnih geodetskih uprav Kopra in Nove Gorice

DATUM OBJAVE 20. januar 2010
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Številka: 091 - 6/2010
Nova Gorica, 19. 01. 2010


Spoštovani generalni direktor
Aleš Seliškar
MOP – Geodetska uprava Republike Slovenije
Zemljemerska ulica 12

1000 LJUBLJANA



ZADEVA: Načrtovana združitev območnih geodetskih uprav Kopra in Nove Gorice v katastrski urad Koper


Spoštovani!

Neprijetno nas je presenetila informacija, ki smo jo zasledili v članku z naslovom »Ne bomo dovolili ukinitve«, objavljenem v Primorskih novicah 13. januarja letos. V njem je med drugim navedeno, da predlog reorganizacije republiške geodetske uprave predvideva združitev območnih geodetskih uprav Koper in Nova Gorica v katastrski urad Koper ter ohranitev vseh geodetskih pisarn, razen tistih v Ilirski Bistrici, Idriji in Cerknici ter razporeditev uslužbencev na različne lokacije.

Predlog prenosa določenih pristojnosti na nekem področju iz Nove Gorice v Koper (za kar v primeru združitve območnih geodetskih uprav Koper in Nova Gorica v katastrski urad Koper zagotovo drži), ni v našem prostoru nič novega. Iz medijev smo izvedeli, da naj bi kot razlog za morebitne take ukrepe navajali varčevanje in krizne ukrepe. Zanimivo pri tem je tudi to, da naj bi se kot končni katastrski urad ohranil Koper in ne Nova Gorica. Morda vam ni znano, vendar smo na Primorskem v 60-ih letih prejšnjega stoletja že doživeli združitev Nove Gorice in Kopra v okraj Koper, ki pa v praksi nikoli ni zaživel in je bilo potrebno kasneje ureditev popravljati. Severna in južna Primorska sta dejansko dve celoti, ki funkcionirata vsaka zase, čeprav sta obe primorski. Naravna gravitacija, izhajajoča iz družbenih, ekonomskih, izobraževalnih in storitvenih potreb, je izoblikovala dva regijska centra, Novo Gorico in Koper, ki pa imata popolnoma samostojne in neodvisne funkcije. Lep primer za ta argument je tudi dejstvo, da je bliže iz Nove Gorice do Ljubljane kot iz Nove Gorice do Kopra.

Skrbi nas tudi dejstvo, da se pripravljate na reorganizacijo prav na področju, ki mora biti zelo dostopno ljudem. Zato je vsakršno poseganje v te pravice do strank zelo neprijazno. Prav za dostopnost in prijaznost pa se mora javna uprava v vsaki državi še posebej truditi. Varčevati je mogoče tudi na druge načine in ne samo z ukinjanjem pisarn v nekaterih krajih (kot npr. v Ilirski Bistrici, Idriji in Cerknici) oziroma združevanju območnih geodetskih uprav.

Poleg tega nas na Goriškem iz izkušenj sodeč skrbi, da gre pri predvideni reorganizaciji GURS-a za več kot le varčevalni ukrep. Dajanje prednosti Kopru pred Novo Gorico je žal postala že prepogosta praksa v državi, da bi verjeli zgolj enostavnejši razlagi.

Vemo, da so vam v zvezi z napovedanimi spremembami pisali tudi iz Foruma za Goriško. Na njihovo vprašanje ste med drugim odgovorili:

»Ker so izhodišča šele v pripravi, je vsaka razprava o konkretnih ukrepih preuranjena.«

Na Goriškem pa smo prepričani, da je prav zdaj pravi čas za razpravo in ne takrat, ko bo že vsega konec. Prav je, da ste o pomislekih in razlogih zanje seznanjeni že zdaj, saj vam bo tako zagotovo lažje oblikovati strategijo za naprej. Vsekakor pa bi od vas želeli odgovor na dve vprašanji:

1) Zakaj izbira (oziroma predlog za izbiro) Kopra pred Novo Gorico oziroma v čem vidite prednost Kopra?
2) Ali bo Območna geodetska uprava v Novi Gorici ostala samostojna kot doslej?

V pričakovanju vaših odgovorov vas prav lepo pozdravljam!

Mirko Brulc
ŽUPAN
POSLANEC DRŽAVNEGA ZBORA RS



V vednost:

- medijem
- Forumu za Goriško