Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje županov novogoriške in okoliških občin; sreda, 14. april 2010 v Stekleni dvorani mestne hiše

DATUM OBJAVE 14. april 2010
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Na današnjem rednem mesečnem srečanju so se na Mestni občini Nova Gorica sestali župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc, župan Občine Brda Franc Mužič, župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi, župan Občine Miren – Kostanjevica Zlatko Martin Marušič, župan Občine Renče – Vogrsko Aleš Bucik in podžupan Občine Šempeter – Vrtojba Zvonko Mavrič (nadomeščal župana Dragana Valenčiča). Glavna tema srečanja je bil nov Osnutek strategije razvoja iger na srečo v Sloveniji, spregovorili pa so tudi o nekaterih drugih aktualnih temah.

Osnutek strategije razvoja iger na srečo v Sloveniji, ki ga je Ministrstvo za finance objavilo na svoji spletni strani, je pri županih na Goriškem sprožil nemalo ogorčenja. Zagotovo je kot prvo zelo zanimivo dejstvo, da ministrstvo lokalne skupnosti, lastnice 33 % deleža družbe HIT, ni niti povabilo k pripravi strategije, čeprav je družba HIT, ki predstavlja 65 % igralniške dejavnosti v državi, izjemnega pomena za razvoj teh občin. Nenazadnje je od koncesijske dajatve odvisen velik del občinskih proračunov. Pri pregledu osnutka se župani niso mogli znebiti občutka, da je osnutek strategije, kot priprava na zakon, spisan tako, da je pisan na kožo nekakšni 'turbo' privatizaciji HIT-a oziroma v tem trenutku pravzaprav razprodaji družbe, kot so ugotavljali na srečanju. Posebej so kritični do naslednjih rešitev, ki jih ponuja osnutek strategije: možnost 100 % privatizacije, izenačitev statusa igralnih salonov z igralnicami, sistem obdavčitve, nedefiniranosti igralniških območij, na katerih se bodo podeljevale koncesije, pa še slednje: po izteku obdobja, za katerega je podeljena sedanja koncesija, bi morala družba na javnem razpisu konkurirati za njeno podaljšanje, pri čemer so izničena dolgoletna vlaganja v trg in podjetje. Županom se zdi, da HIT d.d. države ne zanima več ter da kljub njegovemu velikemu pomenu za razvoj turizma v Sloveniji in posredno za razvoj lokalnih skupnosti, ni pripravljena počakati dve leti, kolikor si je družba HIT zadala za sanacijo poslovanja. Takrat bi se država lahko bolj gospodarno odločala in razmislila o lastništvu v bodoče. Družba HIT d.d. dokapitalizacije namreč ne potrebuje in ima izdelano strategijo za izboljšanje poslovanja. Zdi se, da je pozabljenih 25 let vztrajnega dela za vzpon družbe in vse finančne dajatve, ki jih je družba odvajala državi v svojih zlatih časih. Posebej se županom zdi nesprejemljivo, da bi država prodajala Hit prav zdaj, ko je tudi zaradi globalne krize v slabši kondiciji. Skrbi jih tudi z vidika delovnih mest in dobaviteljev. Kot so poudarili, ne smemo pozabiti, da je družba HIT še vedno paradni konj, od katerega je odvisen velik del gospodarstva na Goriškem. Župani so se zato na srečanju dogovorili za odločen skupen nastop proti takemu osnutku strategije. V začetku maja bo nov predlog igralniške zakonodaje obravnaval novogoriški mestni svet, z informacijami o predlogu pa naj bi se seznanili tudi ostali občinski sveti. Že v maju naj bi župani na srečanje povabili tudi predstavnike Ministrstva za finance RS, na katerem bi jim posredovali svoje pripombe, saj lokalne skupnosti do sedaj, kot je bilo že omenjeno, kljub temu, da so lastnice 33% družbe, niso bile kakorkoli vključene v pripravo nove zakonodaje oziroma niso bile zaprošene za mnenje.
Župani so še enkrat spregovorili tudi o programu Svit in potrdili, da se bodo v začetku maja odzvali na preventivni pregled. To bodo storili istočasno na Zavodu za zdravstveno varstvo Nova Gorica in na ta način skupaj s strokovnim osebjem zavoda opozorili javnost na pomen skrbi za svoje zdravje in preventivnih pregledov.