Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje županov novogoriške in okoliških občin; ponedeljek, 5. julij 2010 v mestni hiši

DATUM OBJAVE 05. julij 2010
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V Novi Gorici so se danes, 5. julija 2010, na rednem srečanju sestali župani občin, nastalih iz nekdanje Občine Nova Gorica. Na srečanju, na katerem je zaradi dopusta bil odsoten le župan Občine Renče-Vogrsko Aleš Bucik, so se župani seznanili z dejstvom, da še vedno niso znani rezultati ocenjevanja prijavljenih projektov v okviru Interrega - CILJ III, saj ustrezne službe že tretjič niso uspele sprejeti končnih sklepov. Ker se s tem povzroča velika škoda, bodo o tem seznanili Ministrstvo za lokalno samoupravo ter zahtevali obravnavo na svetu Regije.

V nadaljevanju so podprli sporazum o socialnem dialogu v regiji in se dogovorili, da znotraj projekta »S partnerskim sodelovanjem do socialnega dialoga« vzpostavijo stalno točko dogovarjanja med občinami, delodajalci in delojemalci (ob sodelovanju Zavoda za zaposlovanje in Centra za socialno delo). V jeseni naj bi dokument podpisali ter predstavili izvedbeni program. Župani so podprli sklepe Mestnega sveta Mestne občine Nova Gorica glede odliva sredstev Soških elektrarn izven območja regije, saj so nujno potrebna za nadaljnji razvoj območja, kjer so bila ustvarjena. Zadevo so obsodili toliko bolj, ker gre za podobne odlive, kot se je že večkrat zgodilo (banke, zavarovalnice), nenazadnje tudi HIT. V zvezi s slednjim so župani obravnavali predlog Sindikata delavcev igralniške dejavnosti, po katerem naj bi se občine začasno odrekle delu koncesijske dajatve v korist podjetja HIT. Župani so, kot že tolikokrat, možnost zavrnili kot nerealno, saj ne gre za dajatev, ki bi jo družba plačala občinam, pač pa za delež na dajatvi, ki jo HIT plačuje državi. Če bi se jim občine odpovedale, bi pač ostala v državnem proračunu. Pa tudi sicer se župani ne strinjajo s takim načinom reševanja. Za sanacijo je zadolžena uprava in kakršnikoli predlogi lastnikom morajo biti del sanacijskega programa uprave, pri čemer morajo imeti dovolj pretehtane in utemeljene izračune. Znotraj le-teh so seveda tudi stroški dela oz. zahteve sindikatov, ki pa se morajo zavedati, da so delavci del gospodarske družbe in da delijo njeno usodo, ne pa nekaj ločenega od nje. Neuspehe sanacije bodo najprej začutili oni sami.

Župan Mirko Brulc je kolege obvestil tudi o predstavitvi pripomb na Strategijo razvoja igralništva v Sloveniji, ki naj bi bila dokončno oblikovana v jesenskem času. Meni, da so zahteve, ki so jih postavili na finančnem ministrstvu tudi prispevek k uspešni sanaciji, predvsem tista o zmanjševanju števila občin, ki so del t.i. zaokroženega turističnega območja, ki je deležen sredstev iz koncesijske dajatve.