Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sestanek slovenskih partnerjev evropskega projekta Adria A v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 23. julij 2010
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V projektu bodo pod vodstvom Srednjeevropske pobude aktivno sodelovala štiri nacionalna resorna ministrstva – za okolje in za promet Republike Slovenije in Republike Italije. Prev tako bodo udeleženci projekta predstavniki lokalnih samouprav (slovenski Mestni Občini Koper in Nova Gorica, slovenske Občine Sežana, Šempeter- Vrtojba, Divača,italijanske Občine Gorica, Tržič, Trst, Benetke , Pokrajina Trst, Avtonomna dežela Furlanija-Julijska Krajina ter Dežela Veneto), univerze (Fakulteta za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, Univerza v Trstu, Mednarodna Univerza v Benetkah, Univerza v Ferrari), razvojna agencija Informest in Ustanova za tržaško industrijsko cono; ob vseh teh pa kot glavni generatorji prometa še tri letališča (Letališče Trst, Benetke in Ljubljana) ter dve pristanišči (Luka Koper in Pristaniška uprava Trst). Skupni proračun projekta znaša 3.289.000,00 €, od tega bo 85% zagotovil Evropski sklada za regionalni razvoj , preostalih 10% pa bo sofinancirano iz bosta rani nacionalnih proračunov Slovenije in Italije.

Gostitelj prvega uradnega srečanja partnerjev projekta, novogoriški župan Mirko Brulc, je v svojem uvodnem pozdravu izrazil globoko podporo projektu, ki je za Novo Gorico strateškega pomena. Dr. Carlo Fortuna iz Srednjeevropske pobude je poudaril, da bo projekt pripomogel k mobilnosti prebivalcev na obeh straneh meja predvsem med Kraškimi in Obalnimi občinami ter tako izboljšal kakovost življenja na vsem tem območju. Prisotnost ministrstev pa zagotavlja, da bodo rezultati skupnega dela v skladu z načrti obeh držav na področju transporta in varstva okolja.

Tri letališča si od projekta obetajo, da bodo te študije bistveno pripomogle k izgradnji železniških povezav do letališč, katere sedaj zelo pogrešajo. Pristanišči si obetata predvsem boljšo prometno povezavo, ki bo omogočila večjo mobilnost potnikom in turistom z ladij, ki pristajajo na njunih potniških terminalih. Vsem udeleženim občinam pa bo projekt prinesel pomembno razvojno pridobitev v skladu z njihovimi potrebami.