Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan Matej Arčon mestnim svetnikom poročal o obisku Vlade RS na Mestni občini Nova Gorica

DATUM OBJAVE 01. april 2011
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana


Minister za okolje in prostor, dr. Roko Žarnić, je ob obisku na Vogrščku povedal, da bosta ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za okolje in prostor skupaj pristopila k prvi fazi sanacije Vogrščka. Za to bo potrebnih 350 000 eur, ministrstvi pa si bosta strošek delili na pol. Župan Matej Arčon je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so bila prizadevanja poslanca Mirka Brulca in županov uspešna.
Sicer pa je župan svetnike seznanil, da ne od ministra in ne od vlade nismo dobili ključnega odgovora, ki lokalne skupnosti zelo zanima, in sicer, ali se pripravljajo spremembe zakonodaje glede postopkov sprejemanja občinskih prostorskih načrtov, ki občinam že vrsto let povzročajo velike težave in zavirajo razvoj.
Na Mestni občini Nova Gorica se je župan Matej Arčon sestal z ministrom za finance dr. Francem Križaničem. Tema pogovora je bila družba HIT. Minister je županu povedal, da že tečejo postopki za imenovanje novega člana nadzornega sveta te družbe in da lahko v roku enega meseca pričakujemo sklic skupščine HIT-a. Minister je županu tudi sporočil, da na ministrstvu že preučujejo pobudo županov ožje Goriške, da bi bil sedež Urada za prirejanje iger na srečo (UPIS) v Novi Gorici. Obenem je minister na popoldanskem srečanju vlade s širšo javnostjo v Hotelu Perla obljubil konkretne spremembe igralniške zakonodaje, saj igralniški delavci v praksi ugotavljajo kar nekaj pomanjkljivosti. Matej Arčon pa je ministru povedal, da se je potrebno zavedati, da so lokalne skupnosti pomemben partner v HIT-u in da zato želijo tvorno sodelovati pri odločitvah, povezanih z družbo HIT.
Ministrico za lokalno samoupravo in regionalno politiko Dušo Trobec Bučan je župan seznanil s težavami, ki so nastali pri prenovi Vile Bartolomei v Solkanu. Izvajalec del, podjetje GPG, je namreč šlo v stečaj in dela so zastala. Mestna občina je že vložila bančno garancijo in objavila nov razpis za izbiro izvajalca. Ministrica je županu obljubila, da bo v primeru, da se bodo postopki izbire zavlekli, možno skleniti aneks k pogodbi in tako normalno črpati evropska sredstva. Ministrica je napovedala tudi nov, šesti razpis, v okviru katerega bo za severno primorsko regijo namenjenih 18 milijonov evrov.
Minister za pravosodje Aleš Zalar je na srečanju na mestni občini prisluhnil pobudi za reševanje prostorske stiske sodišča in zaporov. Glede na to, da so objekti, kjer so zapori v Solkanu, last mestne občine, in da zanje ministrstvo plačuje najemnino, je mestna občina dala pobudo za nadomestno lokacijo, poleg obstoječe stavbe Policijske uprave Nova Gorica, na kateri bi združili tudi nekatere druge dejavnosti, kot so: humanitarni center, dnevni center, civilno zaščito, servisni objekt za potrebe policije, zapore itd. Pri tem bi moči združilo več ministrstev: ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za obrambo ter lokalna skupnost. Mestna občina bo pripravila projektno nalogo, za katero bo pridobila prostorske potrebe posameznih partnerjev in predvidela možne finančne vire.
Na srečanju vlade s širšo javnostjo v Hotelu Perla je minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič povedal, da se bo z mestno občino še pogajal o prenosu Vile Rafut na lokalno skupnost. Ministrica za kulturo Majda Širca pa je izrazila pripravljenost za začetek pogovorov o prenosu gradu Rihemberk na mestno občino, kot pogoj je navedla dobro pripravljen program glede sanacije in oživitve gradu.
Župan je še povedal, da je predsednika vlade Boruta Pahorja in ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja prosil za posredovanje pri italijanskem predsedniku vlade Silviju Berlusconiju glede težko pričakovane potrditve Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS). Slovenska vlada je statut in konvencijo združenja potrdila že minulo leto, italijanska vlada pa tega še vedno ni storila. Potrditev bi pomenila začetek delovanja združenja, ki bi sredstva za skupne čezmejne projekte lahko črpal neposredno iz Bruslja.