Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Teden Evrope tudi v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 05. maj 2011
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Teden Evrope se začenja 6. maja, ko bo od 9. do 20. ure svoja vrata na široko odprla Hiša Evropske unije, v kateri delujeta Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo. Uvodni dogodek Tedna Evrope bo odprtje umetniške instalacije TRANSPORTAL, ki bo v petek, 6. maja, ob 17. uri prav tako v Hiši EU. Instalacijo so ob evropskem letu prostovoljstva in 20. obletnici osamosvojitve Slovenije pripravili študenti 3. letnika Akademije za vizualno umetnost, A.V.A, iz Ljubljane. Razstava bo na ogled do 28. avgusta 2011.

Osrednja slovesnost ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane "Evropa Ljubljani – Ljubljana Evropi", ki jo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Mestna občina Ljubljana organizirata že peto leto zapored, bo potekala v nedeljo, 8. maja, ob 20.30 na Prešernovem trgu v Ljubljani. Na brezplačnem koncertu na prostem bo Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom in solistom Benjaminom Ziervoglom izvedel Štiri letne čase Antonia Vivaldija. Glasbeni program bodo dopolnile izbrane pesmi štirih (Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Janeza Menarta in Cirila Zlobca), ki jih bo interpretiral dramski igralec Boris Ostan. Slavnostni govorci na dogodku bodo predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, evropski komisar za okolje Janez Potočnik in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Vsi, ki se nam ne boste pridružili v Ljubljani, boste glasbeno popotovanje lahko spremljali v neposrednem radijskem in televizijskem prenosu (1. program Radia Slovenija in 2. program TV Slovenija).

Na Dan Evrope, 9. maja, bo na ljubljanskem nabrežju Breg potekal sejem informacijskih mrež in kontaktnih točk Evropske komisije v Sloveniji EU@9.maj.info, na katerem bodo njihovi predstavniki obiskovalcem nudili praktične informacije in nasvete v zvezi z bivanjem, zaposlovanjem, študijem in nakupi v Evropski uniji. Če vas zanima, kako poiskati poslovnega partnerja v drugi državi članici, kakšne so zakonitosti dobro napisanega evropskega življenjepisa ali kako pridobiti poklicne in študijske izkušnje, se med 11. in 15. uro oglasite na Bregu in se udeležite zaposlitvenega in podjetniškega kotička ter kotička za mlade in mobilnost. Sejem bodo s sproščenim pogovorom z moderatorjem Matejem Praprotnikom odprli predstavniki institucij, ki ga organizirajo, in sicer vršilec dolžnosti vodje predstavništva EK v Sloveniji Andrej Beloglavec, direktor Urada Vlade RS za komuniciranje Darijan Košir in vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za Slovenijo Nataša Goršek Mencin. Pridružil se jim bo tudi veleposlanik Republike Madžarske dr. István Szent-Ivány, saj se bo na sejmu predstavila tudi Madžarska, ki trenutno predseduje Svetu EU. Informacije o evropskih tematikah bodo sicer do 15. maja na voljo na stojnici pred Hišo Evropske unije na Bregu.

V ljubljanskem Kinodvoru pa bo 9. maja ob 21. uri slavnostno predvajan celovečerni film Tujka (Die Fremde), dobitnik letošnje filmske nagrade LUX. Nagrado LUX Evropski parlament podeljuje filmom, ki prikazujejo vrednote in pestrost evropske kulture, spodbujajo razpravo o aktualnih ružbenih vprašanjih ali na poseben način odpirajo nova razmišljanja o procesu izgradnje Evrope. 10. maja ob 20.30 bo film Tujka predvajan tudi v Kulturnem domu v Novi Gorici. Vstop je prost.

10. maja bo v številnih krajih po Sloveniji potekala že tradicionalna prireditev Evropska vas, na kateri bodo učenci osnovnih šol na stojnicah predstavljali značilnosti posameznih držav članic ter tako približali bogastvo in raznolikost evropske kulturne dediščine najširši javnosti. Evropski vasi se bodo v Dolenjskih Toplicah, Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Celju in Novi Gorici s svojim programom pridružile tudi informacijske točke Europe Direct. Slednje bodo po regijah organizirale animacije, delavnice ter informativne stojnice.

Teden Evrope bo letos dobil tudi svojo risanko. Umetnik Ciril Horjak – dr. Horowitz, ki ustvarja z računalniškim grafičnim programom, bo 12. maja v ljubljanskem Centru Evropa s pomočjo idej in asociacij občinstva na temo gospodarske strategije Evropa 2020 ustvaril risbo oziroma karikaturo, ki jo bodo sodelujoči po dogodku tudi prejeli.

13. maj bo zelo evropsko obarvan predvsem na Koroškem. Na Ravnah na Koroškem bo potekala regionalna antena Evropskega parlamenta z evropskima poslancema Tanjo Fajon (S&D) in Jelkom Kacinom (ALDE), ki bosta sodelovala na simulaciji Evropskega parlamenta na temo "spletno piratstvo in promet" ter nato kot govorca nastopila še na okrogli mizi “Možnosti vstopa na poklicno pot v Sloveniji in Evropski uniji” in na posvetu o črpanju evropskih sredstev.

Tednu Evropa se tradicionalno pridružuje tudi odbor Državnega zbora za evropske zadeve, ki bo v petek, 13. maja, organiziral javno predstavitev pristojnosti Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER). Delo prve agencije EU s sedežem v Ljubljani bo poslancem odbora in javnosti predstavil njen direktor Alberto Pototschnig, razprava pa bo osvetlila tudi vlogo energetske politike pri dosedanjem razvoju evropske integracije in njen pomen v prihodnosti.

V Tednu Evropa bo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji izdalo tudi novo številko časopisa EUekspres, ki v središče postavlja delovanje enotnega trga Evropske unije. V številki, ki bo na voljo na stojnicah, informacijskih točkah, v knjižnicah, zdravstvenih domovih, občinah, upravnih enotah in na vlakih, boste med drugim lahko prebrali, katere konkretne ukrepe je pripravila Evropska komisija, da bi v bodoče še lažje izkoriščali vse prednosti enotnega trga. O svoji viziji razvoja enotnega trga je v intervjuju spregovoril tudi evropski komisar za notranji trg Michel Barnier. Še več zanimivih vsebin prinaša prenovljeno spletišče elektronske različice časopisa EUekspres www.euekspres.eu.

Podrobnejša predstavitev dogodkov je v priloženem programu in na spletnih straneh: http://ec.europa.eu/slovenija/index_sl.htm in http://www.evropa.gov.si/.

* * *
Evropska unija 9. maj obeležuje kot dan Evrope v spomin na začetek evropskega združevanja. 9. maja 1950 je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman prebral deklaracijo oziroma poziv k združevanju proizvodnje premoga in jekla med evropskimi državami, kar je postopoma privedlo do razvoja Unije, ki danes šteje 27 držav članic.

* * *
Več informacij:

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Tina Vončina, 01/252 88 13,
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo, Manja Toplak, 01/252 88 42,
Urad Vlade RS za komuniciranje, mag. Nataša Bušljeta, 01/478 26 11.