Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Festival vrtnic v Novi Gorici

DATUM OBJAVE 09. maj 2011
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

STROKOVNI OGLEDI

Kot vsako leto si boste lahko pod strokovnim vodstvom ogledali zbirko starinskih vrtnic burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, in sicer od 9. do 15. maja, vsak dan ob 11.00, po dogovoru pa tudi izven tega urnika. Voden bo tudi ogled rožnih nasadov po Novi Gorici, in sicer 21. in 22. maja, ob 11.00.

PREDAVANJA

Ljubitelji vrtnic bodo lahko prisluhnili štirim predavanjem: Edi Prošt bo predstavil osem let zbirke burbonk na Kostanjevici (14. maja, ob 11.00, na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici), Katja Kogej bo predstavila Dolino vrtnic v Bolgariji (13. maj, ob 18.00, hotel Sabotin, Solkan), Martina Pavlin bo predavala o blagodejnih lastnostih vrtnic v negovalni kozmetiki (26. maja, ob 20.00), dr. Matjaž Kmecl pa bo predstavil prvo slovensko registrirano in zaščiteno vrtnico »Prešeren«, katere žlahtnitelj je.

RAZSTAVE

Ljubitelji vrtnic si bodo lahko ogledali slikarsko razstavo del Jane Dolenc (v Paviljonu Poslovnega centra Hit, Nova Gorica, od 12. maja dalje, odprtje bo 12. maja ob 20.00, nastopil bo oktet Vrtnica), razstavo šopkov z vrtnicami v avli hotela Park (20. do 22. maja) ter fotografsko razstavo Foto kluba Nova Gorica s popotovanja po Kazanluku, dolini vrtnic v Bolgariji (avla hotela Sabotin, Solkan, od 13. maja dalje), pa tudi filatelistično razstavo vrtnic na znamkah (od 14. do 30. maja). V okviru zbirke burbonk bo na ogled tudi razstava likovnih del (burbonke) skupine ljubiteljskih slikark iz Renč in okolice.

JEDI Z OKUSOM VRTNIC IN ROŽNI SLADOLED

Ves maj jih bodo ponujali v restavracijah hotelov Lipa (Šempeter) in Sabotin (Solkan), v restavraciji Vrtnicav Novi Gorici, pa tudi v restavraciji Calypso v novogoriški Perli. Ponudba izvrstnih jedi, kosil in večerij po zelo dostopnih cenah še nikoli ni bila tako pestra, rožni sladoled in štruklje z vrtnicami bodo ponujali v restavraciji hotela Lipa v Šempetru. Ljubitelji rozejev bodo v restavraciji Vrtnica v Novi Gorici rozeje lahko spajali z jedmi z okusom vrtnic v petek, 6. maja, ob 20.00.

Za ljubitelje plesa bodo v okviru festivala organizirali tudi Rožno zabavo s plesom, ki bo 21. maja ob 20.00 v hotelu Lipa v Šempetru (rezervacije na t 336 60 00). Za sprostitev in razvajanje bodo poskrbeli v centru Spa Perla, kjer bodo ves maj ponujali 45-minutno oblogo z vrtnicami na vodni postelji, pa tudi v hotelu Sabotin, kjer ponujajo različne masaže z rožnim oljem.

NOVO DRUŠTVO

V želji in potrebi ljubiteljev vrtnic na širšem Goriškem po druženju in organizaciji različnih dogodkov, povezanih z vrtnicami, na Goriškem nastaja novo, Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, ki prevzema in že uresničuje vse načrte in obveznosti goriške sekcije Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije. Novo društvo prireja tudi vseslovensko srečanje ljubiteljev vrtnic, ki bo 14. maja, s sprejemom ob 10.00 na Kostanjevici, ogledom zbirke burbonk, predavanjem o njih, ter ogledom različnih razstav in kulinaričnim programom.

VEČER MED BURBONKAMI in ZASADITEV VRTNICE PREŠEREN

V okviru Festivala vrtnic bodo tudi letos organizirali kulturni Večer med burbonkami, posvečen burbonkam, starinskim vrtnicam. Letošnji večer bo 14. maja ob 20.00, oplemenitil pa ga bo nastop MePZ Rado Simoniti iz Brd.

Po predavanju dr. Matjaža Kmecla, žlahtnitelja prve slovenske vrtnice, ki bo 15. maja ob 10.00 v Perli, bodo istega dne ob 11.30 pred igralniško-zabaviščni center Park v Novi Gorici posadili vrtnico Prešeren, ki je bila registrirana februarja letos.